Kap Kap – Holy Are You
Door op 01 november 2010

Band: Kap Kap
Album_title: Holy Are You
Genre: Electronic, Alternative
Release_date: 08/11/2010
Label: Cobra
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2818355
Holy Are You Kap Kap
4
4

Een van de meest interessante releases van de afgelopen maanden is Holy Are You van het Finse Kap Kap. Het experimentele vijftal uit Helsinki brengt een intrigerend brouwsel van postpunk, krautrock en synthesizermuziek dat prikkelt en intrigeert.

Old school beats, pregnante baslijntjes, ijle synths en een donker sfeertje; de sleutelwoorden op Holy Are You. Opener Jimmy’s Tale combineert Warp-elektronika met de atmosferische en klaaglijke sneren van PiL en de experimenteerdrift van Peter Gabriel. Met The Great Man biedt Kap Kap wederom veel sfeer, al is dit nummer iets conventioneler. Ook hier waaien de retrosferen (lees: vroege jaren tachtig) in het rond. Het slot is overigens een genadeloze kakofonie.

Kap Kap varieert zonder te veel aan stootkracht in te boeten: Zen Drummer is wat meer akoestisch en milder van karakter. Een mooi en zuiver nummer, zoals Mercury Rev en onze eigen Nits dat ook zo goed kunnen. Precies op tijd komt er met Seeing The Fire wat tempo in. Helaas is nu juist dit nummer wat stuurloos; het hangt wat los in de voegen zonder dat de band een richting kiest.

Trance en herhaling

De bezwerende instrumental Door is een accelererend duel tussen repetitieve gitaar en toetsen dat tot zinderende hoogtepunten komt. Metal Mind is hierna weer verrassend ontspannen. Ook hier kiest Kap Kap voor trance en herhaling, waardoor ook dít nummer ruim boven de vijf minuten klokt.

Voorafgaand aan Holy Are You verscheen het nummer Bardo, een lekker dreinend nummer met retro-synths, knorrende bassen en ijle zang. Wederom word je een andere tijden en plaatsen ingezogen middels referenties die wel bekend klinken, maar vaag en mysterieus blijven. Kap Kap loopt niet te koop met haar inspiratiebronnen maar smelt ze om in prikkelende muziek.

Het pop-element, dat zeker ook aanwezig is in de muziek van de Finnen, krijgt meer ruimte in de afsluiter Summer, een knisperend zweefpopstuk dat het album prima afsluit. Acht nummers telt deze plaat, acht nummers die bij elkaar drie kwartier vullen. In die drie kwartier opent Kap Kap soms deuren naar industriële landschappen en beklemmende ruimtes. Soms ook zweven de Finnen dromerig de stratosfeer in. Kap Kap zet de tijd even stil. Holy Are You prikkelt en intrigeert en is een aanrader voor eenieder die gedurfd en met open geest wil onthaasten.

Tracklisting Holy Are You:

  1. Jimmy’s Tale
  2. The Great Man
  3. Zen Drummer
  4. Seeing The Fire
  5. Door
  6. Metal Mind
  7. Bardo
  8. Summer