Kaiser Chiefs – The Future Is Medieval
Door op 05 juli 2011

Band: Kaiser Chiefs
Album_title: The Future Is Medieval
Genre: Pop, Rock
Release_date: 06/23/2011
Label: Universal
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2969637
The Future Is Medieval Kaiser Chiefs
3.5
3.5

Vreemd, zo mag je het gerust nomen. Zo’n maand geleden bracht Kaiser Chiefs op innovatieve manier hun album The Future Is Medieval als digitale release op de markt. Twintig tracks online gezet, fans konden er tien kiezen, hoesje maken… Enfin, lees er alles over in ons interview met Kaiser Chief Peanut. Vervolgens ligt enkele weken later een fysiek album in de winkels. Dertien tracks, waarvan er eentje ‘nieuw’ is. Het lijkt alsof de band hiermee in no-time de poten onder hun eigen downloadconcept vandaan aan het zagen is.

Eerlijk is eerlijk, de fysieke cd toont wel dat het samenstellen van een lekker lopend album nog een hele kunst is. Want daar komt duidelijk meer bij kijken dan zomaar een paar liedjes op een rij zetten. Het The Future Is Medieval album dat de band zelf heeft samengesteld heeft een prima ‘flow’ en neemt de luisteraar mee van uitbundige hoogten (Long Way From Celebrating) naar diepe dalen (het emotionele If You Will Have Me) en laat over de hele linie sterker songmateriaal horen dan de vorige twee albums Yours Truly, Angry Mob (2007) en het haastig in elkaar gezette Off With Their Heads (2008) bij elkaar. Maar Kaiser Chiefs heeft een beetje te maken met een imagoprobleem dat ze zelf met het heerlijk opzwepende debuut Employment (2005) en vooral de daarna gespeelde liveshows hebben opgebouwd. Wie een album van dit normaliter als ‘spring in het veld’ te boek staand combo op zet, verwacht vooral ook liedjes die je na een halve luisterbeurt al meeneuriet en na twee luisterbeurten vanwege de veel ‘na na na na’-koortjes van buiten kent en hardop meebrult.

De ‘na na na’ teksten zijn nog niet honderd procent verdwenen, maar je merkt wel dat de band meer op aan het schuiven is naar werk met iets meer diepgang en intrigerende (donkere) onderlagen. Om de koerswijziging niet te abrupt te laten zijn, lijkt het vrolijke Kinda Girl You Are aan het album te zijn toegevoegd. Het behoorde oorspronkelijk niet tot de keuzenummers voor dit album, dat verder op All Is Quiet en Man On Mars na niet zo ‘instant’ als vorig werk van de band. Misschien is dat de reden wel dat de band het nu nog goeddeels links laat liggen op de festivalweides waar ze deze zomer staan. Op zowel Pinkpop als Rock Werchter werd nog geen handvol tracks van het album live gespeeld. Wellicht omdat het werk zich beter leent voor de intimiteit van en overdekte concertzaal, in plaats van een zonnig festivalpodium. Zelfs de eerste single Little Shocks heeft veel luisterbeurten nodig eer ‘ie beklijft. Dat geldt voor het gros van de nummers op The Future Is Medieval. Op het eerste gehoor weet je niet goed wat je er mee moet, óók omdat het verwachtingspatroon bij Kaiser Chiefs anders ligt. Dat moet nogmaals benadrukt worden. Maar na meerdere luisterbeurten begint The Future Is Medieval tot leven te komen. Een waardering geven is dus lastig. Aanvankelijk stond de teller op twee sterren. Nu op drie terwijl er al een neiging naar drie en een half begint te ontstaan. Wellicht vinden we het over een paar maanden wel het beste Kaiser Chiefs album ooit.

Tracklisting The Future Is Medieval:

 1. Little Shocks
 2. Things Change
 3. Long Way From Celebrating
 4. Starts With Nothing
 5. Out Of Focus
 6. Dead Or In Serious Trouble
 7. When All Is Quiet
 8. Kinda Girl You Are
 9. Man On Mars
 10. Child Of The Jago
 11. Heard It Break
 12. Coming Up For Air
 13. If You Will Have Me