Joseph Shabason – Aytche
Door op 10 september 2017

Artiest: Joseph Shabason
Album_title: Aytche
Genre: Jazz, Electronic
Release_date: 08/25/2017
Label: Western Vinyl
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3700206
Aytche Joseph Shabason
4
4

Multi-instrumentalist Joseph Shabason is vooral bekend door zijn saxofoonbijdrages op het werk van alternatieve popband Destroyer en heeft daarnaast ook gewerkt met The War on Drugs. Nu is het tijd voor een soloalbum genaamd Aytche. Een typisch soloalbum is het niet geworden, aangezien hij op vele tracks nog steeds de steun van een band achter zich heeft, met een komen en gaan van trompet, percussie, bas en gitaar. Maar de focus is duidelijk “solo”, waar Shabasons saxofoon, toetsen en veel gelaagde dubs en effectpedalen centraal staan.

Bovenstaande introductie doet al snel vermoeden dat het hier om een rock- of jazzalbum zou gaan. Die jazzinvloed is zeker groot, maar uiteindelijk dekt het de lading niet helemaal.  Opener Looking Forward to Something, Dude is een van de meest jazzy tracks op de plaat; warme saxofoon en zachte brushes van de percussie domineren, zo lijkt het. Luisteren we verder, dan hoor je meerdere lagen hevig vervormde saxofoon die het geheel  een ruimtelijk effect geven. Een toevoeging van synth effecten zorgt voor een stevige scheut ambient  en vervolgens fluiten er ook nog vogels op de achtergrond.  Zo zit Aytche telkens vol subtiele details die natuurlijk het best tot zijn recht komen op de koptelefoon. Op die manier krijgt de mix van warme, relaxte jazz, field recordings (veel dieren, er blaft zelfs een hond) en ambient de meeste diepgang, sfeer en ook een tintje mystiek. Die mystiek valt het best te horen in Chopping Wood waar samples van houthakken domineren, door dreunende basgitaar zorgen voor de meest lugubere laag en meerdere lagen van sax, trompet en synths het bevreemdende geheel afmaken.

Een heerlijk relaxt album voor in de late- of juist vroege uurtjes dus. Toch dwingen Smokestack en Belching Smoke ons om plotseling te ontwaken uit onze perfect ontspannen staat. Het zijn twee nauw aan elkaar verwante tracks die heftig flirten met noiserock en freejazz, waar Belching Smoke zelfs blastbeat-achtige drums inzet. Alsof Shabason wil zeggen: “relaxen mag, maar in slaap vallen niet. Daarvoor heb ik te hard gewerkt”.  Hij heeft gelijk, want Aytche is een “relax-album” dat te spannend en gedetailleerd klinkt om je aandacht te laten verslappen.

Tracklisiting Aytche:

  1. Looking Forward to Something, Dude
  2. Aytche
  3. Neil McCauley
  4. Smokestack 
  5. Tite Cycle
  6. Long Swim 
  7. Westmeath
  8. Chopping Wood
  9. Belching Smoke