Jean D.L. & Karen Willems – Lyra
Door op 08 januari 2018

Band: Jean D.L. & Karen Willems
Album_title: Lyra
Genre: Alternative
Release_date: 09/16/2017
Label: Luik Records
Rating: Vier sterren (4)
Lyra Jean D.L. & Karen Willems
4
4

Drumster Karen Willems (Inwolves) is vaak te zien in allerhande contexten: van pop/rock (Pascal Deweze), intieme piano (Jan Swerts), exotische pop (Zita Swoon Group) tot allerlei andere contexten. Daarnaast levert ze met grote gewilligheid bijdragen aan menig improvisatieproject. Doe daar nog een grillige gitarist als Jean D.L. bij en dan kom je al gauw uit bij een al te bijzonder project.

Ongetwijfeld is Lyra een van de meest ongrijpbare releases waar we dit jaar onze al te gevoelige oortjes aan ontleenden (zoals pakweg nieuw werk van AmenRa of Godspeed You!Black Emperor). Het is donker, maar bovenal experimenteel. Noem het gerust een imaginaire soundtrack die aansluit bij de schoonheid en het mysterie van filmmaker David Lynch. Met hem deelt dit duo een fascinatie voor allerhande raadsels waar je eenvoudigweg de hand niet op kan leggen.

Aan de basis ligt de zin om met een speelse aanpak nieuw muzikaal terrein op te zoeken. Regelmatig denken we daarbij aan de dwarse experimenten in compositie en textuur door pakweg Tape Cuts Tape, maar dan op nog obscuurder terrein en in donkerzwart gedrenkt. Wllems en D.L. claimen met ‘Lyra’ eigen muzikale ruimte en vullen die met vijf grillige, eigenzinnige soundscapes waar je maar moeilijk echt vat op krijgt.

Lyra bevestigt zonder meer het talent van beide muzikanten, maar zoekt vooral aansluiting bij muzikale helden die evenzeer hun eigen, dwarse ding doen. Her en der hoor je kleine tikjes op de drum of het geluid van een random speelgoedpopje, daar weer wat ruis of het geluid van een random bewogen ketting. Die geven aan dat deze release er vooral een is waar klankonderzoek, improvisatie en experiment centraal staan.

Beide muzikanten moeten het erg hebben van het speelse onderzoek, van voorzichtig aftasten eerder dan assertiviteit. Toch loont het de moeite om halt te houden bij deze vijfdelige suite, zeker voor wie houdt van gelaagde, prikkelende onrust die langzamerhand, zoals tijdens Memories Of Gravity, opbouwt tot een climax. Het gaat onder meer om transformatie (The Basics Of Moving Around), maar dan vooral eentje met een bijzonder rebels kantje, zoals afsluiter Like Rebellions treffend illustreert.

Lyra is zeker de moeite, ook al omdat de opbouw erg goed in elkaar steekt en omdat beide muzikanten elkaar hier goed aanvullen : de rusteloze Willems meets de sluwe, eerder bedachtzame Jean D.L. op deze release. Van harte aanbevolen voor muzikale avonturiers die geen tevredenheid vinden in de commerciëlere muziek, voor durvers met eigenzinnige smaak.

Tracklisting Lyra:

  1. Real Time Travel
  2. The Basics Of Moving Around
  3. Memories Of Gravity
  4. The Quiver
  5. Like Rebellions