Jamie Lidell – Compass
Door op 21 juni 2010

Artiest: Jamie Lidell
Album_title: Compass
Genre: Alternative
Release_date: 05/13/2010
Label: Warp
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2769574
Compass Jamie Lidell
3.5
3.5

Met het succes van de nummers Multiply en vooral Another Day, van het soulvolle album Jim, heeft ook het grote publiek multi-instrumentalist Jamie Lidell omarmd. Op zijn nieuwe album Compass gooit de muzikale kameleon het roer weer volledig om. Met hernieuwde experimenteerdrift doorkruist Jamie op gedreven wijze het complete muzikale spectrum. Het album stuitert werkelijk alle kanten op, waarbij de emotievolle titelsong Compass gezien kan worden fraai rust-en uitgangspunt voor een geïnspireerde trip door zijn wondere (belevings)wereld.  

Met Completely Exposed wordt het startsein gegeven voor de creatieve ontlading van de spoedcursus verandermanagement die Jamie Lidell in de praktijk volgde. Hij brak namelijk in korte tijd met zowel zijn management, zijn vriendin en zijn woonomgeving. Hij verhuisde van Berlijn naar New York en kreeg een nieuwe relatie met beeldend kunstenaar Lindsey Rome, die ook het artwork van Compass maakte en tevens zijn nieuwe video I Wanne Be Your Telephone regisseerde. Met behulp van een groep talentvolle muziekvrienden (Lesley Feist, Beck, Wilco, Brian LeBarton, James Gadson, Nikka Costa, Dan Rothchild en Chris Taylor (van Grizzly Bear)) en een met Compass beschreven harddisk vol muzikale ingevingen herrees Jamie als een feniks uit zijn spreekwoordelijke as.

De zwoele en ge(s)laagde r&b-ballad She Needs Me doet denken aan het rustige werk van Prince, terwijl de eerder genoemde single I Wanna Be Your Telephone juist refereert aan het funky vakwerk van de kleine meester uit Minneapolis (en aan Erotic City in het bijzonder). Een andere inspirator op Compass is Michael Jackson. Als een soort eerbetoon aan The Jackson 5 heeft Jamie het nummer Enough’s Enough opgenomen dat, mede door het herkenbare drumgeluid van James Gadson, zo op één van hun oude albums had kunnen staan. Eén van de hoogtepunten is het nummer The Ring, een prachtig duister en urgent klinkend nummer waarbij Jamie zich wederom van een andere kant laat zien. En zo is eigenlijk elk volgend nummer anders dan zijn voorganger. Het houdt het album spannend.

Hoe onsamenhangend de diverse nummers ook mogen lijken, de som der delen maakt genoeg indruk om te beklijven. Er is een overtuigend rockende samenwerking met Beck op Coma Cameleon, Big Drift klinkt als spannende desert blues en met het compleet over de top klinkende You Are Waking breekt Jamie eerst alles muzikaal af om het later weer experimenteel op te bouwen. Met de afsluiter, het ontspannen You See My Light lijkt hij de luisteraar te bedanken voor het vasthouden van de aandacht bij deze samensmelting van muziekstijlen op dit album. De wervelwind is dan weer even gaan liggen.

Met of zonder kompas, ik hoop eigenlijk niet dat de immer rusteloze Lidell ooit echt ‘thuiskomt’. Het zijn namelijk juist zijn onvoorspelbare muziekkeuzes en interessante zoektochten en samenwerkingsverbanden die zijn muziek zo interessant maken.

Tracklisting Compass:

 1. Completely Exposed
 2. Your Sweet Boom
 3. She Needs Me
 4. I Wanna Be Your Telephone
 5. Enough’s Enough
 6. The Ring
 7. You Are Waking
 8. I Can Love Again
 9. It’s A Kiss
 10. Compass
 11. Gypsy Blood
 12. Coma Chameleon
 13. Big Drift
 14. You See My Light