Jaga Jazzist – 1994 – 2014 (vinyl boxset)
Door op 19 januari 2015

Band: Jaga Jazzist
Album_title: 1994 – 2014 (vinyl boxset)
Genre: Alternative, Jazz
Release_date: 12/04/2014
Label: Ninja Tune
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3375994
1994 – 2014 (vinyl boxset) Jaga Jazzist
4.5
4.5

Dat het Noorse collectief Jaga Jazzist behoort tot een illustere groep uitermate interessante muzikanten bewijst de zeer fraaie boxset 1994 – 2014. In een zeer gelimiteerde uitgave uitgebracht, laat de box een nieuw licht schijnen op de excellente catalogus van het Noorse collectief Jaga Jazzist.

Het is sowieso een wonder dat Jaga Jazzist alweer 20 jaar bestaat. Al helemaal knap omdat Lars Hornvedt, de onbetwiste leider van het collectief, nog maar 14 was toen hij de band startte. Hij wist Jaga Jazzist, die nu nog steeds vijf van de oorspronkelijke leden kent, goed bij elkaar te houden hoewel de muzikanten ook vaak op eigen kracht of met andere gezelschappen een mooie, andere carrière begonnen.

Het 8 koppige collectief band bracht in twintig jaar vijf EP’s, vijf studio albums, een live album en een live DVD uit. Op elk van de uitgaven wist Jaga Jazzist in een mix van jazz, electronic en rock steeds weer een volledig eigen en origineel geluid te laten horen. Met geweldig muzikaal vakmanschap en composities van excellent niveau wist Jaga Jazzist die muziek ook eens geweldig naar het podium te vertalen.

De zeer gelimiteerde boxset die nu voor hun jubileum is uitgebracht bevat een fraaie speciale editie van hun excellente album A Livingroom Hush (2004) met daarbij 4 niet eerder uitgebrachte demo opnamen als digitale extra. Ook in de box zitten 2 fantastische 12 inches waarop exclusieve reworks staan van composities zoals die op het album Jaga Jazzist Live with Britten Sinfonia waren te vinden. Warp’s Clark, breakbeat scientist Machinedrum, Brainfeeder’s ‘sonic dreamweaver’ Teebs, Mellowdrone oprichter Jonathan Bates aka Big Black Delta, de uit Los Angeles afkomstige componist, orchestrator, dirigent, multi-instrumentalist en producer Miguel Atwood-Ferguson, Werkdiscs’ nieuwe ster Moiré, Hoya:Hoya medeoprichter Illum Sphere en de uit Stockholm afkomstige Invader Ace. Alles is op doorzichtig vinyl uitgevoerd.

Een 24 pagina’s tellend boekwerk, met daarin een fijne band biografie, geschreven door All About Jazz journalist John Kelman, bevat daarnaast vele niet eerder gepubliceerde foto’s.

Vinyl in de box:

A Livingroom Hush:

 1. Animal Chin
 2. Going Down
 3. Press Play
 4. Airborne
 5. Real Racecars Have Doors
 6. Low Battery
 7. Midget
 8. Made For Radio
 9. Lithuania
 10. Cinematic

Reworks Pt.1:

 1. Bananfluer Overalt (Clark Remix)
 2. Music! Dance! Drama! (Big Black Delta Remix)
 3. Kitty Wu (Machinedrum Remix)
 4. Toccata (Teebs Remix)

Reworks Pt.2:

 1. Rose Heiress (Miguel Atwood-Ferguson remix)
 2. Oslo Skyline (Moiré Remix)
 3. Toccata (Illum Sphere Remix)
 4. Toccata (Invader Ace Remix)