Jacco Gardner: NL held met internationale toekomst
Door op 08 november 2012

Artiest: Jacco Gardner
Album_title: Cabinet of Curiousitie
Genre: Alternative
Label: Excelsior

Op 11 februari verschijnt het debuutalbum van de 24-jarige multi-instrumentalist en producer uit Hoorn, Jacco Gardner: Cabinet of Curiousities. In het voorjaar van 2012 releaste hij zijn eerste 7″-single Clear The Air op het Spaanse Action Weekend Records. Deze was binnen een maand uitverkocht en gaat inmiddels ver boven de oorspronkelijk verkoopprijs van de hand op het internet.

Internationaal is Jacco Gardner niet onopgemerkt gebleven door sixties, freakbeat, avontuurlijke popliefhebbers en niet in de laatste plaats collegamuzikanten. Zo zijn de Engelse The Horrors groot fan en steken dat niet onder stoelen of banken. Ook verschenen nummers van Jacco Gardner op verschillende compilaties waaronder de Mixed Tape-compilatie van Mercedes-Benz. Een tweede single – Where Will You Go – is verschenen op het Trouble In Mind-label uit Chicago. Het label bracht eerder onder meer releases uit van Mikal Cronin, Ty Segall en The Fresh & Onlys. Trouble In Mind brengt ook Jacco’s debuutalbum wereldwijd uit. Op uitzondering van de Benelux dus, waar Excelsior Recordings haar schouders er onder gaat zetten.

Inspiratiebronnen voor Jacco Gardner’s ‘neo-psych’, ‘baroque’ popnummers (zoals hij ze zelf noemt) zijn voornamelijk helden als Syd Barrett, Curt Boettcher, Brian Wilson, The Zombies en andere pioniers op het gebied van studioproductie en songwriting in de jaren 60. De sound is duidelijk herkenbaar door het gebruik van klassieke instrumenten zoals klavecimbel en strijkkwartet in combinatie met rauwe psychedelische effecten en dat allen in een onmiskenbaar popjasje.

Na een periode van louter werken aan de muziek in zijn studio in Hoorn, ging Jacco Gardner augustus 2012 met een vierkoppige band voor het eerst het podium. De komende tijd zal voornamelijk in het teken staan van spelen en toeren. Naast optredens in eigen land staan ook reeds de eerste buitenlandse optredens vast in onder meer Spanje en Engeland. De band zal haar opwachting maken op onder meer Le Guess Who? en Noorderslag. Op 30 januari wordt Cabinet Of Curiosities gedoopt middels een releasefuif in de OT301 te Amsterdam, in samenwerking met muziek- en cultuurplatform Subbacultcha!. En in maart 2013 staat er een Amerikaanse tournee gepland van ruim drie weken waarna Groot-Brittannië aan de beurt is. Dit zal gebeuren samen met Jos van Tol op drums, Jasper Verhulst op basgitaar en Keez Groenteman op gitaar. Die laatste twee zouden mensen kunnen kennen van Lola Kite waarin ook Jacco Gardner afgelopen jaar speelde.

In Nederland verschijnt dezer dagen een bijzondere samenwerking tussen Jacco en het Utrechtse Bombay Show Pig. DJ St. Paul zette Bombay Show Pig en Jacco Gardner bij elkaar op een podium tijdens Festival a/d Werf in Utrecht afgelopen lente. Die ontmoeting kreeg een vervolg in Jacco’s thuisstudio. Gemeenschappelijke liefde voor gruizige bandrecorders, obscure orgels en andere psychedelica leverde deze spontane samenwerking op. Het nummer komt uit op 7″ single in een gelimiteerde oplage van 200 stuks, alleen te koop op zondag 26 november in de depARTment store bij het Centraal Museum te Utrecht. Styn Dirkx maakte er een psychedelische video bij.

Speeldata Jacco Gardner:

 • Nov 15 Dolhuis, Dordrecht (NL) met awkward i
 • Nov 16 Vera, Groningen (NL) met Blaudzun
 • Nov 24 Bassy Club, Berlin (Germany)
 • Nov 30 Gebouw-T, Bergen op Zoom (NL) met Blaudzun
 • Dec 02 Tivoli, Utrecht (NL) Le Guess Who? Fuzzbox (met oa Ty Segall Band, White Fence, Allah-Las, Fidlar, traumahelikopter, Nick Waterhouse, Paul Collins Beat)
 • Dec 07 Purple Weekend, León (Spain)
 • Dec 12 Area 51, Eindhoven (NL) met White Fence
 • Jan 12 Noorderslag, Groningen (NL)
 • Jan 30 OT301, Amsterdam (NL) ism Subbacultcha!
 • Feb 02 Manifesto, Hoorn (NL)
 • Feb 13 Trix, Antwerpen (Belgium) met Cosmonauts
 • Feb 14 Le Vecteur, Cherleroi (Belgium) met Cosmonauts
 • Feb 18 013, Tilburg (NL) met Dignan Porch
 • Feb 22 Mains d’Oeuvre, Paris (France) met Dead Ghost
 • Feb 23 De Klos, Emmeloord (NL)
 • Mar 28-31 Le Beat Bespoké, London (UK)