Jaap Blonk & Terrie Ex – Thirsty Ears
Door op 20 februari 2018

Band: Jaap Blonk & Terrie Ex
Album_title: Thirsty Ears
Genre: Alternative
Release_date: 01/26/2018
Label: Terp Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3746535
Thirsty Ears Jaap Blonk & Terrie Ex
4
4

Prikkelend album voor mensen die niet houden van doorsnee muziek. Voor mensen die zich het liefst afzijdig houden van de middelmaat. Maar vooral bedoeld voor luisteraars met een kloppend hart voor alternatieve muziek. Die heeft zoals ook wel te verwachten een hoekje af. Maar laten we vooral gewéldig houden van dat bijzondere hoekje af.

Terrie Hessels is natuurlijk bekend van bij The Ex, een van de meest geweldige bands uit de Nederlanden die straks met 27 Passport een nieuw, langverwacht album uitbrengen. Zijn sparring partner Jaap Blonk is niet zo bekend, al doet dat er niet echt toe. Wat er wél toe doet is dat beide heren op Thirsty Ears de handen in elkaar slaan en met een weerbarstig en uiterst uitdagend album soelaas brengen voor wat zij omschrijven als ‘thirsty ears’.

‘Dorstige oren’. Proef die woorden. Daar zit gelijk al een aardig stukje poëzie in. Het geeft tevens aan dat beide muzikanten wel iets hebben met een frisse portie humor. Daarnaast hoor je ook dat Terrie en Jaap zich gewéldig geamuseerd hebben bij het maken van dit album. Taal en klank vormen een ronduit uniek universum. Wat daarbij vooral opvalt is de ongeziene vrijheid die het duo zichzelf gunt. Daardoor krijg je heel bijzondere muziek, die veraf staat van radiovriendelijkheid en net daarom des te meer de verbeelding prikkelt. Zo lijken Blonk en Hessels al van bij opener Sound te spelen met iets dat de trekken heeft van een soundcollage, waarbij Blonk als rasverteller weirde beat poetry tot leven lijkt te brengen terwijl Hessels allerlei onconventionele geluiden met zijn elektrische gitaar uitprobeert.

Ergens is dit verwant aan de beproefde rarities en outtakes van Thurston Moore (Sonic Youth), met al dat gepiep en gekraak. Dit is natuurlijk volledig vrije, improvisatiemuziek, met veel aandacht voor (dol) experiment, zoals ook Cratchy duidelijk maakt. Ondanks het gefriemel en gedoe valt er een sterke eigenheid op. Immers: dit is muziek mét persoonlijkheid én smaak. Voor ongeoefende oren komt deze muziek mogelijkerwijs bizar over, al weet het duo gaandeweg de luisteraar mee te trekken in dit fascinerende hoorspel met een hoek af. Soms vallen die wat in het verlengde van de experimenten van The Doors of het grillige, weerbarstige van een klank-/tekstfetisjist als Rudy Trouvé (Let’s Go Out). Zo vind je gaandeweg ook een portie theatraliteit terug, onder meer tijdens Netherbends.

Verwacht geen conventioneel spul. Laat jezelf uitdagen. Who’s Knocking? Wel, Jaap Blonk en Terrie Hessels die niet alleen erg vrijelijk musiceren, maar daarbij ook in de weer zijn met elektronics. Vrienden, muzikanten onder elkaar. Heel fijn album voor wie zich graag laat verrassen.

Tracklisting Thirsty Ears:

  1. Sound
  2. Cyatchy
  3. Gilded Flurries
  4. Some Hubbub
  5. Let’s Go Out
  6. Netherbends
  7. Who’s Knocking?
  8. Amicable Plops
  9. Fog Hunt