Indian – From All Purity
Door op 14 maart 2014

Band: Indian
Album_title: From All Purity
Genre: Metal, Alternative
Release_date: 01/16/2014
Label: Relapse
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3276479
From All Purity Indian
4
4

“We believes in notzing, Lebowski, notzing!” en op die manier vielen een stel nihilistische Duitsers het huis binnen in de film The Big Lebowski. In die komedie werd het uiteraard gebruikt voor komisch effect, maar niets is grappig aan nihilisme, niets. De vrolijke Amerikaanse jongens van Indian komen ook je huis binnen; recht door je speakers, op weg om je een klap voor je kop te geven, een allesvernietigende leegte achterlatend, die je niet snel zal vergeten!

De band maakt sludgemetal, maar inmiddels is het een subgenre geworden dat niet al te makkelijk te duiden valt.  Oorspronkelijk een soort mengeling van doom, punk en hardcore, draait de mixer tegenwoordig overuren en worden er vaak andere invloeden doorheen gemixt. Meestal kun je er vanuit gaan dat de bands in dit genre log, traag en niet al te vrolijk klinken. Een denkbeeldige betonnen muur zorgt ervoor dat er geen uitweg is, geen ontsnapping mogelijk aan het ondoordringbare rotsblok van geluid.

Indian lijkt in eerste instantie een stereotype voorbeeld van het genre. Een logge muur van zware gitaren, -bas en –drums wordt opgetrokken en een zanger schreeuwt er giftig doorheen.  Luister je echter dieper, blijkt dat ook hier de staafmixer aan de gang is geweest. Een aantal rare elektronische effecten zorgt ervoor dat de zang nog meer afstandelijk klinkt.  Andere effecten doen terug denken aan jaren 80 power-electronics, uit de tijd dat Throbbing Gristle en Whitehouse het publiek teisterde.

Op het moment dat het laatste nummer van het album is afgelopen, ben je blij dat het voorbij is. Murw gebeukt door een nietsontziende platwals van nihilistische, verstikkende muziek. Gelukkig, er is weer hoop en ruimte om te ademen.

Tracklisting From All Purity:

  1. Rape
  2. The impetus bleeds
  3. Directional
  4. Rhetoric or no
  5. Clarify
  6. Disambiguation