×

Recensie

Alternative

18 februari 2019

Indian Askin

Another Round

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Guaraní

Another Round Indian Askin Alternative 4 Indian Askin – Another Round Written in Music https://writteninmusic.com

Indian Askin plaatst Sea of Ethanol al gelij een toppositie in het lijstje van veelbelovende nieuwe bands. Als dan ook nog bekend wordt dat de leden aardig wat tijd in de Amsterdamse cafés doorbrengen, lijkt het lastig om met deze druk om te gaan. Hoeveel binnenlandse acts gaan niet ten onder aan het genot van de toereikende genotsmiddelen. Eerlijk, de verwachtingen na de eerste plaat zijn net zo beneveld als de uitstraling van frontman Chino Ayala. Juist het feit dat hij zichzelf niet zo serieus neemt is waarschijnlijk zijn redding. De psychedelische sixties zijn er nog steeds, maar lang niet meer zo dominerend. Nog meer is het nachtleven en de opgepikte culturen van het hedendaagse straatbeeld aanwezig. Hierdoor heeft het iets van internationale allure in zich. Zou er na Brussel en Antwerpen iets vergelijkbaars in Amsterdam gaande zijn? In Vlaanderen heerst het kunstacademie gevoel, hier meer dat ordinaire rockende van uitgerangeerde muzikanten. Dat eigenzinnige karakter plaatst ze tussen de veelbelovende gitaarbands uit de jaren tachtig. Vergeet niet dat er toen een mooie opbloeiende scene heerste, totdat België halverwege de jaren 90 alles overnam.

Blijkbaar hebben ze aan Dennis van Leeuwen van Kane een goede manager, welke als ervaringsdeskundige de dreigende valkuilen zoveel mogelijk vermijdt. Kane is na de tweede plaat al snel een slachtoffer van het zuigende opslurpende mediacircus gat, waarin het eigen karakter verdwijnt. Ego’s die ver boven zichzelf uitstijgen, en daardoor op het randje balanceren. Deze gevaarlijke eigenschap moet je ook wel bezitten om iets te bereiken, maar is vaak ook risky. Ondanks de overvloed van drank is Indian Askin daar te nuchter voor. Het grote verschil met Sea Of Ethanol is de verruimende blik. De psychedelica blijft aanwezig, maar het is allemaal een stuk gelaagder en donkerder. Zo moet een hedendaagse rockband klinken, alsof ze zojuist uit een smerige oefenruimte zijn geplukt. Niks gepolijst en overgeproduceerd. Juist die puurheid is zo heerlijk.

Een forse stap vooruit door gelijk al meer noise invloeden in de dromerige opener Another Round te plaatsen. Maar pas daarna hoor je de grote genomen stappen terug. De smerige aanwezige gitaar grooved ongegeneerd funky in On and On, een track duidelijk op onze Zuiderburen gericht. Duister pakt de bas Keep It to Myself op en heeft dezelfde postpunk invloeden als waaruit Nirvana teruggrijpt, maar dan eigen gemaakt. For You is zelfs nog meer retro new wave. Indian Askin verwerkt cyberpunk in het swingende een tikkeltje over the top zijnde I Know How to Party en het vrolijke Plastic Bertrand stuiterige Wheels, waarin ze zichzelf niet serieus nemen. Lome country sijpelt er in het onder invloed klinkende orkestrale Beat74 door. Het kinky beatnummer I Feel Something kan zich nog op het debuut nestelen. Gimme A Sign pakt alles samen; psychedelica, dreampop, postpunk, zuigende bas en wah-wah gitaarspel. Seperation is een hedendaagse catchy clubstamper voor de late zaterdagnacht uren, als alle lichten en hersencellen gedoofd zijn. Behave gaat geleidelijk vanuit de psychedelica de hardere rockkant op. Nog eventjes zittend op after party kussens natrippen met het waardig afluitende Mr. Nick op de achtergrond. Another Round is de prima tweede Indian Askin plaat. Het flauwe gepraat tussendoor hadden ze achterwege moeten laten. Niet echt een meerwaarde, dan zou het allemaal nog beter op zijn plek vallen.



  1. Intro
  2. Another Round
  3. On And On
  4. Keep It To Myself
  5. I Know How To Party
  6. BEAT74
  7. I Feel Something
  8. Wheels
  9. For You
  10. Gimme A Sign
  11. Separation
  12. Behave
  13. Mr Nick