In de gaten houden: Hamilton Leithauser
Door op 27 maart 2014

Artiest: Hamilton Leithauser
Album_title: Black Hours
Genre: Alternative
Label: Ribbon Music

The Walkmen zanger Hamilton Leithauser zal op 5 mei zijn eerste solo album uitbrengen. Het heeft de duidelijke titel Dark Hours meegekregen.

Het album laat een andere Leithauser horen, van solo midden winterse piano en zang sessies tot een luider rock’n roll geluid met een volledig band. Leithauser kreeg voor het maken van het album de opvallende medewerking van vrienden als Rostam Batmanglij (Vampire Weekend), Paul Maroon (The Walkmen), Morgan Henderson (Fleet Foxes) en Richard Swift (The Shins/solo) en het album toont meer nog dan de albums met The Walkmen zijn klasse met songs die persoonlijk en muzikaal vrij klinken.

Wat gelijk opvalt aan Black Hours is de grootse stem van Leithauser. En nog meer dan op de albums van The Walkmen speelt de instrumentatie en orkestratie in op zijn fijne stem. Het is Walkmen maatje Maroon die met zowel geweldig akoestisch en elektrisch gitaarwerk als op de grand piano indruk maakt. Ook Batmanglij die van gitaar naar harpsichord, piano, bass en harmonica switcht, Morgan Henderson op bas en marimba en drummer Richard Swift doen dat met subtiel dan weer uitbundig spel dat volledig in dienst van de songs. Amber Coffman van Dirty Projectors doet voor enkele songs de achtergrond vocalen en zelfs Hugh McIntosh van Leithauser’s eerste band, The Recoys, speelt op een aantal songs de drums.

De meeste opnamen voor het album werden in augustus van het vorige jaar gemaakt in de intieme Vox studio’s in Los Angeles, dat wel de oudste private studio ter wereld wordt genoemd en door ondermeer als Nat King Cole, Bing Crosby en Johnny Mercer werd gebruikt voordat ze voor de ‘echte’ opnamen naar de NBC studio’s gingen die dichtbij liggen.

Er zal van Black Hours een versie op CD, op standaard vinyl en een gelimiteerde editie deluxe vinyl uitkomen, waar een bonus 4 track EP bijgesloten zit.

Hamilton Leithauser speelt op de speciael Domino avond in de Tolhuistuin op 21 mei 2014.

Foto: Lauren Dukoff