×

Recensie

Alternative

09 april 2018

Imagine Raymond

Imagine Raymond

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: W.E.R.F.

Imagine Raymond Imagine Raymond Alternative 4.5 Imagine Raymond – Imagine Raymond Written in Music https://writteninmusic.com

Raymond Scott is niet zo’n heel bekende naam binnen de muziek. Toch zijn vele aanstekelijke deuntjes uit ons collectief geheugen te danken aan de Amerikaanse componist en synth-/elektronicapionier. Denk bijvoorbeeld maar aan de tunes van Bugs Bunny, Daffy Duck en vele andere. Saxofonist Michel Mast (Laughing Bastards, WoFo, FES,..) zag iets in het werk van Scott en breidde zijn sextet WoFo, met onder meer klarinettist Matthias Laga en kornettist Jon Birdsong, voor de gelegenheid uit met electronicaspecialist Dijf Sanders (Java).

In zekere zin beoogt Imagine Raymond eerherstel voor de Amerikaanse muzikant die vooral bekendheid verwierf met enkele veelgebruikte en goed in het oor liggende tunes, maar zoveel meer muziek maakte dan alleen dat. Vandaar dus een poging om het werk van Scott uit de vergetelheid te halen en terug op de voorgrond te brengen. Imagine Raymond staat daar gelukkig niet alleen in, zo zijn er vele hedendaagse muziekhelden (J Dilla, Gorillaz, Soul Coughing, Madlib, TV On The Radio,..) die hun samples bij diezelfde Raymond Scott gaan halen.

Mast is net als vele anderen lange tijd bezig met het oeuvre van Scott. In eerste instantie leek WoFo de meest geschikte bezetting daarvoor, maar toch haalde Mast er elektronicaspecialist Dijf Sanders en Van Rossum bij. Elk op hun respectievelijke gebied (electronics, visuals) ondersteunen zij mee het Scottverhaal. Wat onder meer te halen valt uit die prachtige albumhoes die natuurlijk verwijst naar het pionierswerk van de visionaire Scott.

Het album neemt gelijk al een flitsende start met Baltimore Gas & Electric Co. Die maakt direct duidelijk dat er hier een fraai samengaan is van upbeat electronics en traditionelere jazz die elkaar mooi in balans houden. En dat verrijkt met heerlijke intermezzi op piano. Een heel fijne opener van deze set. Iets later is er Rhythm Modulator, dat het zoekende aspect beklemtoont en tezelfdertijd flirt met het speelse in het oeuvre van Raymond Scott. Mogelijk wat vergezocht, maar we horen er zowaar een echo in van het klankengejongleer van Aphex Twin. Dat illustreert treffend hoe Imagine Raymond met dit album een knappe brug weet te smeden tussen verleden en heden.

Merk op hoe de groep van de muziek een knap eerbetoon maakt met eerbied voor het oeuvre van Raymond Scott, en dat met name gebruikt als aanzet tot iets nieuw. Heerlijk wegdromen met het mysterieuze Blue Grotto In Capri bijvoorbeeld, terwijl elders – bijvoorbeeld met het door bassist Xavier Verhelst gepende ‘buitenbeentje’ Sonic Hedgehog – de groep met tropische exotica aan de slag gaat. Daarnaast hoor je ook een buitengewoon avontuurlijke zin voor improvisatie. Neem de grooves van Celebration On The Planet Mars die dankzij de funky baslijntjes zowel aan Herbie Hancock on acid als Sun Ra herinneren. Dolle avonturen allemaal en dus kan je slechts opwerpen: When Will It End?

Zoals wij bij de premiere van het project tijdens Leuven Jazz al zagen zijn de visuals waarbij archiefmateriaal danig gemanipuleerd werd door Victor Van Rossum, van buitenaardse klasse. En ook de fraaie albumhoes scoort, haast als vanouds bij WERF, punten. Die geven aan dat er veel aandacht is voor beeld, al is ook de muziek zeker niet te versmaden. Topplaat!



  1. Baltimore Gas & Electric Co.
  2. Rhythm Modulator
  3. Blue Grotto In Capri
  4. Beautiful Little Butterfly
  5. Lightworks
  6. Sonic Hedgehog
  7. Bass Line Generator
  8. Celebration On The Planet Mars
  9. When Will It End