iET – The Kitchen Recordings Series 1
Door op 22 oktober 2011

Band: iET
Album_title: The Kitchen Recordings
Genre: Alternative
Release_date: 10/14/2011
Label: Ietmusic
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3026136
The Kitchen Recordings iET
3
3

Achter de mysterieuze naam iET gaat singer songwriter Lisa van Viegen schuil. Geen idee hoe je iET behoort uit te spreken maar de naam van dit mini-album, The Kitchen Recordings – Series 1, doet vermoeden dat de verwijzing naar de keuken, als de ultieme plek waar de lekkerste gerechten worden bereid, uitmondt in de uitspraak ‘eat’.

De titel The Kitchen Recordings kan ook echt letterlijk zo worden opgevat. Niet alleen heeft Lisa haar keuken tot studio omgetoverd, ook veel dagelijkse keukengeluiden zijn terug te horen op The Kitchen Recordings – Series 1. Kopjes die rinkelen op de keukentafel, de klanken van open-en dichtslaande keukenkastjes, opengaande deuren en zelfs de geluiden van het koken zijn prachtig en subtiel verwerkt in de muziek. ‘Pure home made’ luidt het onderschrift, waarbij nog eens extra wordt benadrukt dat de songs puur en eerlijk zijn ‘bereid’, vergelijkbaar met het bereiden van smaakvolle gerechten, allen opgenomen via een vintage microfoon.

Met kleine mondpercussie die de beat bepaalt, gelaagd opgenomen trompetten, een oude geërfde contrabas, bugels en diverse zangstemmen wordt de toon gezet voor een gedurfd en zeer creatief album. Vanaf de eerste single The Field, voorzien van een video door kunstenares/fotografe Ingrid Baars, die tevens het prachtige artwork van The Kitchen Recordings voor haar rekening nam, worden we meegesleept in de magische muziekwereld van Lisa van Viegen. Het daaropvolgende  en spannend klinkende Don’t Let Go, pakt je langzaam doch zeker in met haar beats en hand claps. Op het  rustige, jazzy This Is It is het vooral het zwoele stemgeluid van Lisa dat imponeert. I Lost Myself, ook weer weldadig opgesierd met hand claps en meervoudige vocalen vat het klankkleurpalet van The Kitchen Recordings – Series 1 uitstekend samen. Het subtiel duister en dreigend klinkende refrein van Let It Stop en de ontspannen jazzy slottrack When The Night Falls, met zowaar een kleine ‘toegift’ sluiten het eerste deel van deze Kitchen Recordings prima af.

Het tweede deel is inmiddels al aangekondigd: So Unreal – The Kitchen Recordings -Series 2. Dit deel bevat sommige stuken die ontstaan zijn tijdens de ‘Kitchen Recorings’ en verder met band in New York met producer Russell ‘the dragon’ Elevado zijn uitgewerkt. Het 2e deel zal in 2012 verschijnen en staat in het teken van samenwerkingen met diverse andere artiesten.

Voorlopig schotelt iET ons met The Kitchen Recordings – Series 1 een alleraardigst muziekmenu voor, dat smaakt naar meer. Maar hoe lekker het regelmatig ook al klinkt, de toppen van Lisa’s creativiteit en muzikaliteit lijken nog lang niet bereikt. Om de vergelijking met eten nogmaals aan te halen: elk nieuw restaurant heeft ook niet zomaar een Michelin-ster te pakken. Voorlopig koesteren we dit eigenzinnige talent, dat zichzelf live begeleidt met gitaar ook nog eens trompet speelt. Samen met Budy Mokoginta (elektrische gitaar en contrabas), Bartho Staalman (drum en percussie) en dj Optimus (turn-tables) komen de Kitchen Recordings opnieuw tot leven wanneer zij optreedt. Ongetwijfeld een uitstekende combinatie met een hapje en een drankje vooraf/achteraf!

Tracklisting The Kitchen Recordings – Series 1:

  1. The Field
  2. Don’t Let Go
  3. This Is It
  4. I Lost Myself
  5. Let It Stop
  6. When The Night Falls