Ibibio Sound Machine – Uyai
Door op 26 maart 2017

Band: Ibibio Sound Machine
Album_title: Uyai
Genre: world, dance, disco, new wave
Release_date: 03/02/2017
Label: Merge Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3618541
Uyai Ibibio Sound Machine
3.5
3.5

Uyai betekent ‘schoonheid’ in het Ibibio, een taal die in Nigeria wordt gesproken. Drijvende kracht achter Ibibio Sound Machine is Eno Williams, geboren in Londen maar van Nigeriaanse afkomst. Op deze tweede plaat, die vooral handelt over vrijheid, gelijke rechten en bevrijding, voert ze een 8-koppige band aan. De sociale bevlogenheid van Williams krijgt daardoor een stevig en vaak lekker opzwepend karakter, met als duidelijk aanwijsbare invloeden disco, postpunk, Afrikaanse funk en electro.

Ibibio Sound Machine schiet vol vaart uit de startblokken met het nerveuze Give Me A Reason, een clubtrack die wat new wave-echo’s laat horen. De tekst is bepaald niet lichtzinnig en verwijst naar de ontvoering van 267 Chibok-meisjes in Noord-Nigeria in 2014. Ook op Joy (Idaresit) trekt de band aardig van leer met een kakofonisch geluid waarbij een lekkere grimmige bas gezelschap krijgt van laser guns en een opwaaiende kakofonie. Afsluiter Trance Dance gaat qua drukte zelfs nog een stapje verder.

Uyai maakt niet altijd een even hechte indruk, temeer daar er tegenover de drukte en hectiek geheel andere passages voorbijkomen, zoals het atmosferische, beschouwende Quiet, een track die vooral opvalt door het zwaar bewerkte gitaargeluid. Lullaby laat heerlijke ijle synths horen. De boog staat in deze ogenschijnlijk rustige track echter wel gespannen en na enige tijd valt er dan ook een lekkere electrobeat. Cry (Eyed) is een prachtig dromerige a capella-nummer, een soort mantra waarbij de hemelpoort lijkt open te gaan.

Tussen de uitersten van druk en ingetogen brengt de band nog een handvol lekkere, vaak dansbare tracks die vrijwel allemaal de moeite waard zijn. The Pot Is On Fire is ‘food dance’, een strakke song met lekkere synths (van Osibisa’s Emmanuel Rentzos), drum fills en postpunksferen die de maaltijd bezingt maar die ook staat voor: ‘er broeit iets, iets wat vrucht zal dragen’. One That Lights Up (Andi Domo Ikang Uwem Mi) laat wat Zuid-Afrikaanse jazz-sferen horen. Sunday (Eyio) is typerend voor de even pakkende als eigenzinnige en originele muziek van Ibibio Sound Machine: techno-sferen staan blazers niet in de weg en Eno’s plechtige voordracht mag in deze context ook best opvallend worden genoemd.

Hoewel de band op dit album soms als een bal in de flipperkast heen en weer schiet – inclusief rustpunten – en nog een beetje richting mist, is Uyai wel degelijk een prima plaat. Met een fijne mix aan invloeden creëert de groep rond Eno Williams een aanstekelijk en geëngageerd album waar veel te halen valt.

Tracklisting Uyai:

 1. Give Me A Reason
 2. The Chant (Iquo Isang)
 3. One That Lights Up (Andi Domo Ikang Uwem Mi)
 4. The Pot Is On Fire
 5. Quiet
 6. Joy (Idaresit)
 7. Power of 3
 8. Lullaby
 9. Guide You (Edu Kpeme)
 10. Sunray (Eyio)
 11. Cry (Eyed)
 12. Trance Dance