House Of Cosy Cushions – Spell
Door op 16 mei 2014

Band: House Of Cosy Cushions
Album_title: Spell
Genre: Alternative
Release_date: 03/24/2014
Label: Outcast Cats
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3296330
Spell House Of Cosy Cushions
4
4

Dat Richard Bolhuis een uitzonderlijk muzikaal talent is bewijst hij met de albums met zijn band House Of Cosy Cushions. Het net uitgebrachte Spell is wederom een bedwelmend mooi album geworden.

Als het prachtalbum Haunt Me Sweetly van twee jaar geleden al de standaard mag zijn van waar hij na zijn definitieve (?) terugkeer vanuit Ierland naar Nederland toe in staat is, konden we een spannend album als Spell verwachten. De ambitieuze composities voor het nieuwe album hebben een merendeels instrumentale structuur. Maar op drie tracks van de nieuwe plaat zijn de mooie vocalen van Bolhuis te horen. Spell is tevens meer dan ooit een album van Bolhuis. Veel van de tracks, waaronder het prachtige, als eerste uitgebrachte, Chant, zijn volledig zelfstandig opgenomen. De viool van Saskia Meijs is het instrument dat daarnaast op het album de meest ruimte krijgt. De fraaie samenwerking tussen Meijs en Bolhuis resulteerde tevens in twee van de mooiste composities van het album: Mountains en Kerkje Te Oostum. Composities die ze samen schreven.

Bolhuis gaat flink de diepte in met Spell. De A-kant van het album kent puur composities die zowel atmosferisch als donker klinken. Albumopener Mountains en het daarop volgende Ancient Rhyme zijn daarvan perfecte voorbeelden. Het aan zijn pas geboren zoontje Wolf opgedragen Black Bat Dance (de hartslag van zijn zoontje is daarin subliem verwerkt) klinkt met zijn onheilspellende vioolklanken en pulserende ritmes al net zo donker. De nauw op elkaar aansluitende tracks Girl With The Insect Dress en Charlotte Salomon sluiten kant A prachtig af. Let ook op de fijne trombone van Dominique Brackeva die de desolate sfeer in laatstgenoemde song openbreekt.

De B-kant van het album begint met Into The Woods, de meest dreigend klinkende song van het album. De song, geïnspireerd op een tekening van Iris van Dongen wordt met dikke synths, die klinken als resonerende, laag gestemde gitaren, in dikke, zware lagen naar een hoogtepunt uitgebouwd en in serene sfeer beëindigd. Albumafsluiter Kerkje Te Oostum sluit daar, met haar als soundscapes klinkende loops en onheilspellende sfeer, naadloos op aan. Met het eerder genoemde Chant en het al even mooie, vanuit de harmonium opgezette, The Mad Sisters daar prachtig melancholiek tussenin, bevat deze plaatkant het allermooiste en spannendste dat de Nederlandse muziek momenteel te bieden heeft.

(In de recensie hebben we het over de vinylversie van het album. Een CD versie van het album is ook verkrijgbaar)

Tracklisting Spell:

  1. Mountain
  2. Ancient Rhyme
  3. Black Bat Dance
  4. Girl with the Insect Dress
  5. Charlotte Salomon
  6. Into the Woods
  7. Chant
  8. The Mad Sisters
  9. Kerkje te Oostum