Hopewell – Another Music
Door op 12 november 2012

Band: Hopewell
Album_title: Another Music
Genre: alternative, indie, psychedelic pop/rock
Release_date: 09/10/2012
Label: Tee Pee
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Another Music Hopewell
3.5
3.5

Hopewell werd al eens de brug genoemd tussen Spiritualized en Mercury Rev en de nieuwe lichting geestverruimende bands met als voornaamste boegbeeld Black Mountain. De band uit Poughkeepsie bestaat volgend jaar al twintig jaar maar brak nooit door, ondanks hun connecties met Mercury Rev, een Peel-sessie en een Europese distributiedeal. Tournees met grootheden als Sonic Youth en My  Bloody Valentine mochten niet baten.

Aan het einde van de zomer kwam Hopewell op de proppen met deze ep Another Music. Andere muziek, dat mag je wel zeggen. De band schotelt vijf tracks voor die bij elkaar meer dan 25 minuten in beslag nemen.

Opener Needle In The Camel’s Eye is bekend van Brian Eno en eigenlijk blijft Hopewell verrassend dicht bij het origineel. Mede daardoor kan deze cover dan ook niet slecht klinken, al voegt Hopewell niet veel toe. Verrassende gast achter de microfoon is Mark Gardener van Ride, een held van de band. Er zijn meer referenties naar het verleden: The King & Canary klinkt als een soort mix van The Kinks en Roger Waters.

This Is This torent halverwege de cd fier boven alles uit: hard, stampend, melodieus, schreeuwerig en dromerig, een ware staalkaart en het hoogtepunt van Another  Music.

Het experiment krijgt ruim baan op deze ep want even verderop schroomt Hopewell niet om tribale drums en free jazz noise in te zetten op Over The Mountain. Afsluiter The Six Knowables sluit hier aardig op aan maar gaat nog even verder. Het is een prima exercitie in noise, jazz, avant-garde en industrial. Een gedurfde collage en interessant luistervoer voor wie het kan hebben.

Another Music is een interessante, bij vlagen zeer boeiende plaat. ‘Bizar’ is ook een etiket dat je op dit mini-album zou kunnen plakken. Hopewell kleurt regelmatig flink buiten de lijnen en schiet binnen een half uurtje alle kanten op. Het is goed om te constateren dat de band na twintig jaar nog niet is uitgeblust.

Tracklisting Another Music:

  1. Needle In The Camel’s Eye
  2. The King & The Canary
  3. This Is This
  4. Over The Mountain (Tarbox Version)
  5. The Six Knowables