Hookworms – s/t EP + Bonus Tracks
Door op 10 mei 2016

Band: Hookworms
Album_title: s/t EP + Bonus Tracks
Genre: alternative, psychedelica, noise, Alternative rock
Release_date: 04/08/2016
Label: Gringo Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3506264
s/t EP + Bonus Tracks Hookworms
3.5
3.5

Het geestverruimende noiserock-ensemble Hookworms uit het Engelse Yorkshire wordt nogal eens in één adem genoemd met Tame Impala, Spacemen 3 en Wooden Shjips. Met hun ep uit 2011 vestigde het vijftal zijn naam. De albums Pearl Mystic (2013) en The Hum (2014) hielden de aandacht vast.

Anno 2016 komt de band niet met een derde album maar met een reissue van de eerdergenoemde ep van vijf jaar terug, aangevuld met een drietal eveneens eerder verschenen tracks.

Na het intrigerend getitelde psychedelische noiseportaal Medicine Cabinet schakelt Hookworms door met het monotone basintro van Teen Dreams dat zich ontpopt tot een lekker geagiteerde, spacey alternatieve popsong die zich voortzet in het vergelijkbare I Have Some Business Out West. Voor je het weet ben dan alweer in de volgende trip (Resolution) beland; bezwerende percussie en dito geluidsgolven maken hier de dienst uit.

Na de psychedelische roadtrip van de titelloze ep uit 2011 volgt Form and Function uit 2012, een track die op een split-single van Gringo Records verscheen. Iets expliciter en gangbaarder vormt deze lekkere vuige, druggy rocker een logische aanvulling op het voorgaande kwartet. Deu, oorspronkelijk op de Magnetic Tapes-cassette-compilatie Spur uitgebracht, legt de krautrock-invloeden van Hookworms bloot. Het afsluitende The Correspondent verscheen in 2013 al op een verzamel-ep van Sonic Cathedral, het label met een grote voorliefde voor shoegaze. En dat horen we terug op deze aardige track: ergens in de verte ontwaren we het onvolprezen Ride. Op het vocale vlak klinkt Hookworms echter beduidend opgefokter.

Dit korte Hookworms-retrospectief is een lekkere oorwassing en een fijne compensatie voor een relatief stille periode aan het releasefront. Als je alles van de band al kent is deze extended ep echter niet veel meer dan een bij elkaar geharkt zoethoudertje. Het wachten blijft dan vooral op een nieuwe langspeler.

Tracklisting s/t EP + Bonus Tracks:

  1. Medicine Cabinet
  2. Teen Dreams
  3. I Have Some Business Out West
  4. Resolution
  5. Form And Function
  6. Deu
  7. The Correspondent