×

Interview

28 juni 2016

Hiatus Kaioyte en de storm voor de stilte

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Sony Music

De komende weken tourt het Australische Hiatus Kaiyote volop door Europa. Voorlopig even de laatste optredens hier voor de Australische band. Na het grote succes van het debuutalbum Tawk Tamahawk (2013), doorbraakalbum Choose Your Weapon (2015) en de enorme hoeveelheid concerten die de band vervolgens in hun thuisland maar vooral over de rest van de wereld gaf gaat de stekker er even uit. Een perfecte reden dus om de band nog even te spreken.

Terwijl de band onderweg is en in de file staat vanwege de drukte door het overal in Europa aanwezige regenachtige weer spreken we met bassist Paul Bender. ‘Zoveel plezier als we met elkaar hebben tijdens het optreden blijft het touren toch behoorlijk vermoeiend. We hebben zoveel tijd bij elkaar in de omgeving rondgebracht dat het voor ons allemaal even fijn is tijd af te nemen. Wees gerust er zijn absoluut geen problemen maar even wat tijd zonder elkaar voedt de muzikale geest. Daarnaast is het fijn gewoon even thuis te zijn en voor onze vrienden en familie tijd te hebben. En even niet of met andere muziek bezig te zijn. Van oudsher spelen we alle vier ook veel met andere muzikanten en daar hebben we nu straks lekker veel tijd voor. Daarnaast produceren we ook alle vier. Genoeg tijd ook daarvoor straks. Daarnaast is Melbourne is geweldige plek omte verblijven en als wij straks thuiskomen is het daar lente….’

Het zijn turbulente jaren voor de band geweest geeft ook Bender gelijk toe. ‘We hadden nooit verwacht dat ons eerste album zo goed opgepakt zou worden. De muziek die we maken is nou niet bepaald voorspelbaar, maar misschien is dat ook wel juist de kracht. De laatste jaren zie je juist wat moeilijker klinkende bands heel veel publiek trekken. Het publiek is voorspelbaarheid in muziek zat en wil zich aandachtig op spannender, onvoorspelbaarder, muziek storten en dan voelen ze zich gelukkig ook vaak tot ons aangetrokken. De eerste zeer enthousiaste reacties op onze muziek kwamen ook uit Europa, vooral Engeland omarmde ons gelijk. Dat bleek een sterke basis om naar Europa te komen om te spelen. De energie die we hier voelden gaf ons zoveel kracht en inspiratie dat we met het maken van ons tweede album nog dieper durfden te gaan. En de zalen werden vervolgens maar groter en groter. Het is allemaal verschrikkelijk snel gegaan maar wat hebben we kunnen genieten’.

We krijgen het nog even over hun muzikale invloeden. ‘We hebben alle vier onze invloeden meegenomen toen we de band begonnen. Die gaat bij ons echt van jazz naar blues en pop en van funk naar hiphop en alternative. Er is zoveel muziek die ons raakt dat die ons zonder twijfel heeft beïnvloed in het ontwikkelen van onze sound. Het blijft een vreemd gevoel dat mensen ons nog steeds onder jazz scharen, terwijl ik vind dat onze muziek zoveel meer is dan puur jazz. We houden er allemaal van, dat is het niet, maar te gemakzuchtig ingedeeld worden niet. Ik denk niet dat er iemand is die naar onze platen beluisterd of naar onze concerten komt die in vakjes denkt. Gelukkig niet’.

Een meer dan terechte opmerking van de bassist van de band die de afgelopen jaren met prachtige, krachtige en uitdagende muziek menig zaal plat speelde. Op North Sea Jazz zal dat niet anders zijn. Niet missen dus!