David Kilgour & The Heavy Eights – End Times Undone
Door op 04 september 2014

Artiest: David Kilgour
Band: David Kilgour & The Heavy Eights
Album_title: End Times Undone
Genre: indie, indierock, alternative
Release_date: 08/18/2014
Label: Merge Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3332803
End Times Undone David Kilgour & The Heavy Eights
3.5
3.5

David Kilgour is een instituut binnen de Nieuw-Zeelandse alternatieve popscene. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn werk met The Clean, een van de eerste en meest relevante indiebands van Nieuw-Zeeland. Het even poppy als prettig jengelende en eigenwijze geluid van The Clean bleek bijzonder invloedrijk. In het kielzog van Kilgours band trokken vele andere talentvolle groepen uit Nieuw-Zeeland de aandacht, zoals bijvoorbeeld The Chills en The Verlaines (net als The Clean uit Dunedin afkomstig). In de latere jaren tachtig was er sprake van een ware golf  aan leuke bands uit Nieuw-Zeeland, veelal gehuisvest op het  label Flying Nun.

End Times Undone is de derde plaat die Kilgour met de Heavy Eights opnam. Of hij nu solo, met The Clean of in Heavy Eights-verband opneemt, het geluid van Kilgour en de kwaliteit van de songs is al decennia constant. Geen verrassingen of openbaringen, wel altijd lekkere en kwalitatieve indierock met soms een licht psychedelisch tintje.

Deze nieuwe plaat biedt meer van bovenstaande. David Kilgour klinkt nog steeds jong, alsof de jaren geen vat hebben op hem. Lome zomeravondpop (Light Headed) wisselt hij af met wat zwaarder werk dat nog steeds ruimte biedt om weg te zweven (Dropper). De milde, psychedelische pop van Like Rain legt linken tussen de sixties en de jaren tachtig en negentig en in Coming On betovert Kilgour met zwoele, landelijke (country-)pop.

Hoewel End Times Undone onmiskenbaar het stempel van David Kilgour draagt zijn er zeker raakvlakken met andere bands aan te wijzen bij het beluisteren van dit fijne indie-album: Neil Young, Jesus & Mary Chain en R.E.M. in hun jongere jaren en muzikale geestverwanten als Yo La Tengo en Galaxie 500.

Kilgour plaatst zich als zanger lang niet altijd op de voorgrond. Dit maakt de muziek op het eerste gehoor misschien wat anoniemer maar dat is juist een handelsmerk van Kilgour: zijn prettige gejengel en bezwerende klanken moeten je geregeld laten wegzweven. Daar hoort geen groot ego achter de zangmicrofoon bij. Vooral het afsluitende Some Things You Don’t Get Back is een heerlijke staalkaart van alles waar Kilgour voor staat: stevig en diep maar ook zoet en poppy. Een band vol jonge twintigers had niet veel frisser en ontwapenender kunnen klinken dan dat ‘veteraan’ Kilgour hier doet. Met tracks als deze, de lekkere, trage indiepop van Christopher Columbus en de eerder genoemde hoogtepunten houdt Kilgour de ‘Dunedin sound’, die hij zelf mede creëerde, springlevend.

Tracklisting End Times Undone:

  1. Like Rain
  2. Lose Myself In Sound
  3. Light Headed
  4. Christopher Columbus
  5. Crow
  6. Dropper
  7. Coming On
  8. I Don’t Wanna Live Alone
  9. Down The Tubes
  10. Some Things You Don’t Get Back