HATEM – Ultraviolet Catastrophe
Door op 15 maart 2013

Band: HATEM
Album_title: Ultraviolet Catastrophe
Genre: Electronic, alternative
Release_date: 03/07/2013
Label: Mushroom Pillow
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Ultraviolet Catastrophe HATEM
3.5
3.5

Hola A Todo El Mundo (vrij vertaald: “Hallo, iedereen!”) of gewoon HATEM is een Spaanse groep bestaande uit drie jongens en een meisje uit Madrid. In 2010 bracht de groep (toen nog zes man sterk) het Spaanstalige album Estela Castiza uit. Dat album had een folkvibe en bevatte snufjes Vampire Weekend en veel vrolijke violen. Het leverde de band een award voor ‘Best Pop Album’ op een Spaanse awardshow en een nominatie voor ‘Best New Act Of The Year’ door Rolling Stone magazine op.

Het nieuwe album Ultraviolet Catastrophe doet het met meer elektronica en vat een dromerige onwerkelijke wereld samen. Ultraviolet Catastrophe is ook de titel van een gedicht van Roy Tiger Milton en dat is niet toevallig. Het gedicht beschrijft een uitvlucht in een onwerkelijke mysterieuze wereld en dat doet het album ook.

Met titels als Oh Lord Tell Them Wind Blows Far From Me, And A Just Man Howls en To My Tender Love, echoënde drums, snerpende synthesizers en meeslepende vocalen probeert HATEM de hele wereld een beetje te laten dromen. Het mooie is dat de passie die nodig is om een dergelijke boodschap over te brengen er duidelijk is. Er zit gevoel in de liedjes en daarbij is geprobeerd het album ook nog zo dansbaar mogelijk te maken. Uitbundig dansen wordt het niet, want dan kun je niet goed luisteren.

Dromen en dansen is dus de gewaagde maar geslaagde combi van Ultraviolet Catastrophe. Een folkalbum à la Sufjan Stevens, maar dan wel met Animal Collective d(r)euntjes. En ergens is de muziek kalm en berustend, zoals Snow Patrol ook zweeft tussen urgent en gelaten.

Tracklisting Ultraviolet Catastrophe:
  1. Oh Lord Tell Them Wind Blows Far From Me
  2. They Won’t Let Me Grow
  3. You Know We Found New Words
  4. And A Just Man Howls
  5. Youth Time, Least Bother & Friends
  6. To My Tender Love
  7. They Took Me To The Top Of A Mountain
  8. Come To My Head
  9. Your Reason A Place In The North
  10. I’ll Return Over Gloria

Eerder verschenen op JimmyAlter.nl