Harvest Moon – Whiskers & The Brains
Door op 15 november 2017

Band: Harvest Moon
Album_title: Whiskers & The Brains
Genre: Alternative
Label: Harvest Moon
Rating: Tweeënhalve ster (2.5)
Whiskers & The Brains Harvest Moon
2.5
2.5

Even voorstellen: Harvest Moon is een uit Zuid Nederland afkomstig sextet. Ontstaan in de jaren ’90 en gaandeweg al wat personeelswissels doorgevoerd. Na twee ep’s (In Tow en Blue Star) rijpte het idee bij de groepsleden om eindelijk een fullalbum op te nemen. Gezien de grote kost van zo’n productie werd besloten om een crowdfundingsactie op te starten.

Twaalf songs horen we op Whiskers & The Brains. In een klein uurtje hoor je vooral rock die soms zijn experimentelere, freewheelende kantjes heeft (het fijn rockende Strangled, de productionele tovenarij in de intro van de titeltrack). Zo af en toe hoor je dat aan de basis van deze songs akoestische nummers liggen die in groepsverband opgepoetst werden (zoals One Of The Boys (for Jos)). Daarnaast vallen ook enkele liedjes op die een duidelijk intiemer karakter hebben, zoals pakweg Rain, Surprise of afsluiter By Your Side.

En hoewel Neil Young een grote inspiratiebron is voor deze bende, hoor je daar niet zo echt gek veel van op dit door producer Henk Koorn in de Sahara Studio (Den Haag) opgenomen album. Al zijn er her en der wel verwijzingen, zoals het op een heupwiegend ritme gestoeld Burning Sand, waarin ook een lickje pedalsteel te horen is.

Harvest Moon bestaat ongetwijfeld uit een reeks muzikanten met goede bedoelingen, maar met songs als Stranger Things die eerder geschikt zijn voor songfestivals en dergelijke, maak je hier niet meteen indruk. Gemiste kans. Dat neemt niet weg dat er een paar goede songs op dit album te vinden zijn. Zoals het korte, fragmentarische miniatuurtje Fresh Love of de melodieuze rock van Put It In A Letter waarin een aanstekelijk achtergrondkoortje te horen is.

Je hoort zo dat dit een bende vrienden is die zich gewéldig amuseerde tijdens de opnames van dit album. Knappe hoes, maar over de songs op dit album zijn we net iets meer gereserveerd. De groep neemt een aardige start met Say What You Want en het sfeervolle Single Mistake, maar weet helaas niet altijd te boeien.

Tracklisting Whiskers & The Brains:

 1. Say What You Want
 2. Single Mistake
 3. Rain
 4. Whiskers & The Brains
 5. One Of The Boys (For Jos)
 6. Surprise
 7. Burning Sand
 8. Strangled
 9. Stranger Things
 10. Fresh Love
 11. Put It In A Letter
 12. By Your Side

Written in Music Nieuwsbrief