Godspeed You! Black Emperor – Asunder, Sweet and Other..
Door op 09 april 2015

Band: Godspeed You! Black Emperor
Album_title: Asunder, Sweet and Other Distress
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 03/31/2015
Label: Constellation Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3395642
Asunder, Sweet and Other Distress Godspeed You! Black Emperor
4
4

Dat het Canadese collectief Godspeed You! Black Emperor nu definitief terug is wordt wel heel duidelijk met het ijzersterke Asunder, Sweet and Other Distress. Het is het vijfde album van de band maar het eerste sinds de herstart met geheel nieuw werk.

Nadat de band in 1997 met F♯ A♯ ∞, debuteerde bouwde de band met haar volle, atmosferische, uitwaaierende sound een grote cult following op. Maar nadat de band hun derde album Yanqui U.X.O. (2002) uitgebracht had en met het constante toeren klaar was en de afzonderlijke leden zich vooral op andere projecten gingen richten, leek het officiële einde van de band in zicht. Hoe groot was de opluchting toen de band in 2012 met het geweldige Allelujah! Don’t Bend! Ascend! weer van zich liet horen.

Met het nieuwe album Asunder, Sweet and Other Distress gaat de band onverdroten voort. In totaal 4 composities die het hele spectrum van de band weer in volle glorie laten horen. Voor de fans van Godspeed zijn die composities al bekend. De band speelde deze namelijk vanaf 2012 al live onder de werktitel Behemoth. Al klinken de opnamen zoals ze in 2013 en 2014 in de studio zijn vastgelegd nu nog dwingender en imposanter. Laag voor laag opgebouwd klinken de composities superrijk aan structuur en emotie.

Het imposant opgebouwde en tot een grootse finale uitgebouwde Peasantry or ‘Light! Inside of Light! geeft maar weer eens aan hoe blij we mogen zijn dat Godspeed You! Black Emperor in 2010 zichzelf weer herpakte. Het indrukwekkende werkstuk behoort tot het beste dat de band maakte. Het door zware gitaren gedragen Piss Crowns Are Trebled is van dezelfde grote klasse. Wederom imposant opgebouwd naar een grootse finale is dit het andere hoogtepunt van dit nieuwe album. Zowel Lambs’ Breath als het erg mooie Asunder, Sweet zijn de relatieve rustpunten op het album.

Asunder, Sweet and Other Distress is voor Godspeed begrippen een relatief kort album. Hun eerste enkele album ook sinds hun debuut. Maar met de lang uitgesponnen stukken Piss Crowns Are Trebled en Peasantry or ‘Light! Inside of Light! al net zo monumentaal als hun voorgaande werk.

Tracklisting Asunder, Sweet and Other Distress:

  1. Peasantry or ‘Light! Inside of Light!
  2. Lambs’ Breath
  3. Asunder, Sweet
  4. Piss Crowns Are Trebled