Girlpool – Powerplant
Door op 16 juni 2017

Band: Girlpool
Album_title: Powerplant
Genre: Alternative
Release_date: 05/11/2017
Label: Anti
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3640045
Powerplant Girlpool
3.5
3.5

Als uit Los Angeles afkomstig indierockduo trachten gitariste Cleo Tucker en bassiste Harmony Trividad met Powerplant opnieuw een plaatsje te veroveren tussen de sterren.

Het duo, deze keer ondersteund door drummer Miles Wintner, brengt ninetiesrock met schijfjes shoegaze en (soms) noisy popfeel. Hoewel het vanzelfsprekend de bedoeling is om alweer de hele wereld te veroveren met hun werk, kan al snel opgemerkt worden dat wat Girlpool brengt niet echt wereldschokkend of enigzins innovatief is.

Op hun debuut When The World Was Big volstond het nog om songs te brengen die bestonden uit twee, maximaal drie akkoorden. Net dat minimalistische maakte Girlpool bekend. Zij zochten een zekere, wat naïeve onschuld en trachtten nergens te verbergen dat wat zij brachten niet vrij van fouten was. De songs op hun debuut kenmerkten zich net door directheid en eerlijkheid.

En van die formule zijn ze op dit nieuwe Powerplant gelukkig niet afgeweken. Wederom liggen de wederom vaak erg korte songs érg , jawel: érg! – goed in het oor. Wie goed leest : de lo-fi pop van Girlpool slaat hier wel degelijk aan.

Het meest opmerkelijke aan dit album is de bijkomende ondersteuning van drummer Miles Wintner. Al blijft de focus van de songs op de knappe harmony vocals die soms tegen elkaar botsen, soms elkaar overlappen en soms ook gewoon in elkaar vloeien.

Van de wat rustig openbrekende opener 123 (”one two three will you list it off to me”, zo verzoekt Girlpool op lieflijke toon) tot het bruisende, naar grunge verwijzende Static Somewhere brengt het trio in net geen halfuurtje een reeks songs uit hun vast wat uitgebreidere catalogus.

Hoogtepunten? Sleepless dat qua melodie wat naar Pinback lonkt en waarin lyrics als “I paint the wall / the wall is paint” voor vertier zorgen. Het vrolijk huppelende Corner Store, een grapje dat zo uit de schuiven van de Lemonheads zou kunnen komen. Your Heart, dat aanleiding geeft tot wat geshoegaze, met vage echo’s van My Bloody Valentine of de op een aardige manier rammelende pretmelodietjes van Kiss And Burn.

Songs als Fast Dust, twee minuten van kop tot staart, geeft dan weer aan dat het duo/trio zich volop amuseert. Wereldschokkend is het wederom niet, maar Girlpool zorgt wel voor prettig in het oor liggend materiaal. Naar het einde wordt er meer en meer ingezet op hedendaagse Beatlespop (titeltrack Powerplant). Andere songs zijn gewoon wat waziger (High Rise). Dat is net ook de charme van de groep: trivialiteit (She Goes By) levert soms interessante bespiegelingen op. Wat valt er overigens tegen een heerlijke oneliner als “I said I faked global warming just to get close to you” in te brengen?

Verderop worden er al eens meer elektrische gitaren bestierd (Soup) en naar het einde toe worden de songs wat langer en valt er zelfs wat grunge (Static Somewhere) te bespeuren. Powerplant door Girlpool: uiterst charmant en met vlagen straf plaatje.

Tracklisting Powerplant:

 1. 123
 2. Sleepless
 3. Corner Store
 4. Your Heart
 5. Kiss And Burn
 6. Fast Dust
 7. Powerplant
 8. High Rise
 9. Soup
 10. She Goes By
 11. It Gets More Blue
 12. Static Somewhere