Gèsman – Olput Blues
Door op 08 maart 2018

Band: Gesman
Album_title: Olput Blues
Genre: Alternative
Release_date: 03/09/2018
Label: Mayway Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3772233
Olput Blues Gesman
3.5
3.5

Met een gewijzigde bezetting brengt Gèsman het vierde album uit. Het Kortrijkse MayWay label scoorde recent met een uitstekende funkrelease Somebody Had To Make This Records van JTOTHEC. Met de uitgave van Olput Blues gooit het label het over een heel andere boeg.

Neem de dik zes minuten durende opener Veel Dust waarmee het sextet gelijk al veel variatie laat horen: enerzijds is er een licht aanstekelijk, loom lui wiegend ritme, anderzijds wordt je als luisteraar plots danig opgeschrikt door venijnig en energiek gitaarwerk in het verlengde van Black Box Revelation. Daaruit haal je dat de groep uitersten lijkt te willen verenigen. Halverwege blijft de groep ook even hangen bij de etherische ambient van Daniel Lanois en Brian Eno zodat langzamerhand een atmosferisch hoogtepunt ontstaat. En als toemaatje op deze op zich al best geschift klinkende mix voorziet het collectief sappige, skieve lyrics als : “dust, vrji veel dust/ ’t è tid veur ip te stoan / lust, vrji veel lust / ’t è tid voor ut te goan”. Dat alles stelt : aparte muzikale mix met al even bijzondere lyrics.

Iets verder duikt de warme en sfeervolle song Mankepwot op dat onder begeleiding van slidegitaren en jazzy saxofoon iets behoorlijk eigenzinnig aanvangt op het grensgebied tussen pop, rock en americana. Het nummer geeft nog een levenswijsheid mee: “oak nu niet leve, vollek morgn dwo”. Anders gesteld: durf leven en keuzes te maken. Vervolgens is er het in het Engels gezongen Schmuck, onder meer handelend over “blood money”, waarop het collectief zich in het tussen blues en gospel twijfelende vaarwater van Tom Waits begeeft. Een meer dan verdienstelijke poging, maar desalniettemin serveert Gèsman hier eerder een net iets teveel in repetitieve structuren hangende pastiche dan een hartverwarmende ode. Bovendien zijn er bands en artiesten genoeg die (tevergeefs) het origineel trachten te kopiëren.

Gaandeweg merk je ook dat Gèsman een bende is die verschillende genres en smaken uitprobeert : van de licht fonkelende percussieve tikjes tijdens de intieme kampvuursong Sletje en Slunse (“ethiek doe ni mi mee”) tot en met de funky elektrische gitaarlickjes in het coole Blow Hotel Zulu. Toch valt gewoon op dat Olput Blues vooral een heerlijk bijeen klutsen is van verschillende muziekjes. Dat maakt natuurlijk ook dat er niet echt sprake is van consistentie. Het is ergens een beetje van alles ergens wel wat, en dat dan wel mooi gespreid doorheen dit gevarieerde album.

Een van de meest opvallende passages is de ambitieuze titeltrack waar Gèsman americana, stevige bluesrock en een streepje ambient jazz in de blender steekt. Iets later: het met vibrafoon opgetuigd Acid Ooh Ooh, dat ons met name op vocaal vlak net iets te flauw in de oren klinkt. Leuke en avontuurlijke vondsten (zoals de “tekst’n”) heeft het collectief dan weer wel volop in de aanbieding, zo blijkt. Ook op muzikaal vlak valt er gelukkig wel wat te rapen, al kenmerkt Gèsman zich hier dus vooral door ambachtelijk gebricoleer.

Op Weeping Back @ The Willow hoor je met wat ondersteuning op pedalsteel gitaar country, folk, blues en luie feelgood americana die duidelijk naar Ween en Wilco lonkt. Rest nog : een stevig bluesrockend Hotdog waarbij Gèsman even op scherp lijkt te staan en afsluiter Aioliques Associés met inbreng van Luc Dufourment (Ugly Papas, Idiots,..) dat eerder aandoet als een wat verloren gelopen bonustrack op dit door Reinhard Vanbergen (Das Pop,..) geproduceerde album.

En dan is er die wat bijzonder uitziende albumhoes die intrigeert, met enkele van een zonnebril voorziene dames en heren op leeftijd die duidelijk naar iets staan te kijken. En alles gebeurt eigenlijk buiten de eigenlijke frame. Tot op zekere hoogte geldt dat ook voor dit album. Veel gebeurt binnen de composities, maar tussen de regels door en erbuiten valt zoveel meer te vinden.

Tracklisting Olput Blues:

  1. Veel Dust
  2. Mankepwot
  3. Schmuck
  4. Sletje en Slunse
  5. Blow Hotel Zulu
  6. Olput Blues
  7. Acid Ooh Ooh
  8. Weeping Back @ the Willow
  9. Hotdog
  10. Aioliques Associés