Georgia – Georgia
Door op 25 augustus 2015

Album_title: Georgia
Genre: Alternative, Electronic
Release_date: 08/06/2015
Label: Domino
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3425171
Georgia
4
4

Een grote verrassing is het debuut van de Londense Georgia te noemen. In een super spannende mix van beats, postpunk, dub, ragga, pop en grime weet de nog maar 21-jarige multi-instrumentalist met de songs op haar debuut volop te overtuigen, zelfs grote indruk te maken.

Muziek is haar met de paplepel ingegeven. Haar vader is Neil Barnes van Leftfield. En zelf was Georgia, na een fijne tienercarrière als profvoetballer bij Arsenal en Queens Park Rangers, de afgelopen jaren (inval)drummer voor Londense acts als Kwes, Kate Tempest en de onvolprezen Micachu. De overblijftijd gebruikte ze de afgelopen twee jaar voor het schrijven van songs en het ontwikkelen van een eigen sound in haar eigen thuisstudio. Toen vorig jaar haar eerste ep Come In verscheen werd gelijk duidelijk dat we met een opvallend groot talent te maken hadden.

Haar gelijknamige debuutalbum maakt indruk zoals je hoopt dat een jong talent met een debuut indruk maakt. Het album bevat songs die allen een bijzondere eigenheid hebben maar op het album perfect achter elkaar gezet zijn en als een fraai geheel klinken. Met een basis in beats en synths en Georgia’s warme stem daar overheen maakt het album indruk met een fris en uitdagend geluid. De eerste single, het lekker dikke Move Systems, was al een heerlijke aankondiging maar ook een song als het wel heel fijne heen en weer stuiterende Kombine, met z’n Pakistani Qawwali sound, maakt gelijk indruk. We zijn even daarvoor dan al heerlijk verrast door kinderen die over een lekker gelaagde synthlijn Georgia in de albumopener luidkeels hebben aangekondigd. Ook songs als het ijzersterke Hold It, Digits en Tell Me About It maken gelijk grote indruk.

Georgia is een heerlijk album dat de grote kwaliteiten van de uit Noordwest-Londen afkomstige Barnes in volle glorie aangeeft. Haar stem heeft een warmte die haar pittiger composities een fijne gloed meegeven en de rustiger songs een bijna Kate Bushachtige sfeer. Heart Wrecking Animals, geïnspireerd door het bezoek aan een Oneophrix Point Never concert, is daar een meer dan prachtig voorbeeld van. Een van de mooiste songs die je dit jaar gaat horen.

Tracklisting Georgia:

 1. Intro
 2. Kombine
 3. Be Ache
 4. Nothing Solutions
 5. Hold It
 6. Digits
 7. Cab Ride
 8. Tell Me About It
 9. Move Systems
 10. Heart Wrecking Animals
 11. GMTL
 12. You