Gabi – Sympathy
Door op 12 mei 2015

Band: GABI
Album_title: Sympathy
Release_date: 04/24/2015
Label: Software
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3387995
Sympathy GABI
3.5
3.5

New age klanken lijken je te omringen. Maar zijn ze dat wel? Oneerbiedig gezegd, zeg maar, bij Clannad en Enya linksaf. Dan die hoge berg op, zo hoog dat de lucht steeds ijler wordt. Vergeet dat er zinnen zijn, vergeet dat er woorden zijn. Wees daar op die open plek en onderga. Zachte klanken dringen in al hun etherische ijlheid je oren binnen. Verbazingwekkend. Hoeveel kleuren de regenboog kan hebben als je van dichtbij zou kunnen kijken, zijn dat er vast meer dan je op een afstand ziet.

Gabrielle Herbst laat, in de band GABI, horen dat de menselijke stem zoveel meer in zich draagt dan je bevroedt op het eerste gehoor. Met zeer spaarzame begeleiding in wonderlijke composities laat ze je reizen op de golven van haar stem. Dan weer zingt ze je toe, met haar stem al dan niet in loops als achtergrond, dan weer fluistert of spreekzingt ze. Klanken getoonzet in composities die je niet als regelmatig opgebouwde liedjes zou benoemen. Onaards, engelachtig.

Waar dat alles misschien heel eenvoudig lijkt te klinken, dat is zeer zeker niet het geval. En tegelijk, ook weer wel. Hoe dat dan zo? Als je je mee laat voeren op de stem van Gabrielle, dan reis je door de negen nummers op haar debuut heen als een reis die je nooit verwacht had te maken. Maar zoom je in op de verschillende stopplaatsen onderweg, dan zie je dat er in die verschillende plaatsen heel wat meer aan de hand is dan dat het simpelweg doorreisplaatsen zijn. Geen van de composities op Sympathy klinkt als een andere en, in alle minimalisme, is juist de complexiteit van het album gevat.

Het album is veel meer dan een bundeling new age klanken, veel meer dan dat het mogelijk ook uitermate geschikt zou kunnen zijn om bij te mediteren. Het is een bijzonder wonderlijke ervaring die je de stem van Gabrielle van binnen en van buiten laat ervaren. Sfeervolle muziek als die van Sigur Rós met daarbij een hoofdrol voor stemacrobatiek op hoog niveau aangevuld met kleine bijdragen van gamelan, gitaar, trombone, viool en altviool samengebracht in negen zeer oorspronkelijke composities. Niet voor iedereen weggelegd, tegelijk een pareltje. 

Tracklisting Sympathy:

  1. Koo Koo
  2. Da Void
  3. Love Song
  4. Mud
  5. Falling
  6. Where
  7. Fleece
  8. Home
  9. Hymn