Fugazi – First Demo
Door op 23 februari 2015

Band: Fugazi
Album_title: First Demo
Genre: Alternative, Hardcore punk
Release_date: 11/13/2014
Label: Dischord
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3350870
First Demo Fugazi
4
4

Met het uitbrengen van de allereerste opnamen van Fugazi wordt hun legende nog meer kracht bijgezet. Ongelooflijk hoe hecht en energiek de band, na nog maar 10 optredens te hebben gedaan, al klonk.

Dat het uit Washington afkomstige Fugazi een van de meest energieke en muzikaal invloedrijke hardcore punkbands uit de muziekgeschiedenis is mag alom bekend zijn. Met het uitbrengen van hun eerste opnamen wordt de basis van hun revolutionaire geluid blootgegeven. De combinatie van punk en reggae, of nog beter ‘like The Stooges mixed with reggae’, zoals Fugazi voorman Ian Mackaye (bekend geworden van het al net zo importante Minor Threat) het altijd zei, mag dan over hun oeuvre in het voordeel van hardcore punk beslecht zijn, de combinatie van de twee genres wordt op First Demo wel heel duidelijk neergezet. Het briljante The Word is daar een uitstekend voorbeeld van.

First Demo werd opgenomen in januari van 1988 toen de band nog maar 10 optredens had gegeven. De band die toen nog uit Ian MacKaye (zang, gitaar), Joe Lally (bas) en Bendan Canty (drums) bestond maar voor de eerste opnamen al wel werd bijgestaan door Guy Picciotto (gitaar, zang), die pas later echt tot de band toetrad, nam de 11 tracks op in de Don Zientara’s Inner Ear Studios in Arlington, Virginia en de Dischord House, Washington. Deze laatst genoemde plek was onderdeel van het door MacKaye en Minor Threat-drummer Jeff Nelson in 1980 opgerichte Dischord. Een platenlabel met een duidelijke Do It Yourself attitude die grote platenmaatschappijen ver weg hield, de kosten op productie van hun albums in de hand hield en voor hun fans de albumprijzen laag hield.

First Demo is een fijn voorbeeld hoe je eerste opnamen uitgeeft. Ruim 14 jaar na hun laatste album The Argument (de band is sindsdien op hiatus) is de honger naar nieuw Fugazi werk namelijk nog net zo groot als in de jaren 90 en als er dan geen nieuw album komt is First Demo, dat een mooie inkijk geeft in wat de band met de daarna volgende albums voor ons in petto had, een gave uitgave. De sound van de band is op First Demo al helemaal uitgekristalliseerd: De prominente bas, de super dynamische gitaarpartijen, de messcherpe zang van MacKaye, de dubbelzang met Picciotto en de superstrakke drums maakten Fugazi vanaf het begin een belangwekkende en super energieke band die vol emotie van leer trok.

Veel van de songs die op First Demo staan verschenen niet veel later in nieuwe versies op de eerste ep’s die de band uitbracht: Het EP debuut Fugazi (1988), opvolger Margin Walker (1989) (beide ep’s werden later samengevoegd tot het album 13 Songs) en de 7 inch ep 3 Songs (1989). De ep’s bleken de aanloop tot hun allereerste volledige album Repeater dat in 1990 verscheen. First Demo kent al die geweldige songs als Waiting Room, Furniture, Merchandise, Break-In, Turn Off Your Guns en Song # 1. Maar eigenlijk belachelijk om die er alleen maar uit te pikken. Alle 11 tracks zijn van grote energieke schoonheid. Geweldig om een band te horen die vanaf het allereerste moment een definitieve sound te pakken had en met volledige overgave binnen die sound 6 geweldige, en zeer invloedrijke, albums wist te maken.

Tracklisting First Demo:

 1. Waiting Room
 2. Merchandise
 3. Furniture
 4. Song #1
 5. The Word
 6. Bad Mouth
 7. Break-In
 8. Turn Off Your Guns
 9. And The Same
 10. In Defense Of Humans
 11. Joe #1