×

Recensie

Alternative

15 juni 2017

Fleet Foxes

Crack-Up

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Crack-Up Fleet Foxes Alternative 4 Fleet Foxes – Crack-Up Written in Music https://writteninmusic.com

Na twee succesvolle albums en vele optredens over de hele wereld begon Fleet Foxes rond 2012 te wankelen. Spanningen liepen op en drummer Josh Tillman verliet de band om verder te gaan als Father John Misty. Frontman Robin Pecknold gooide het over een andere boeg en ging kunst en literatuur studeren aan Columbia University. Hij hoopte door deze stap ook meer over zichzelf te leren na enkele jaren flink geleefd te zijn geweest.

De studie alsmede het zelfonderzoek komen terug op Crack-Up. Om te beginnen is de titel terug te voeren op een essay van F. Scott Fitzgerald waarin het deels draait om het idee van het blijven functioneren terwijl je aan verschillende ideeën werkt of uiteenlopende gedachten hebt. Op Crack-Up lijkt Robin Pecknold op zoek naar transcendentale ervaringen maar houdt hij zich ook bezig met de mensen om hem heen en zijn relatie met hen.

Zo gaat single Third of May / Ōdaigahara over Pecknolds medebandlid Skyler Skjelset, die op 3 mei jarig is. De relatie tussen de heren is niet altijd even gemakkelijk geweest en de onderlinge verstandhouding liet vooral aan het einde van de Helplessness Blues-tournee, in Japan, te wensen over. Third of May loopt gepast uit op instrumentale Japanse sferen (Ōdaigahara). Het is bepaald niet het enige lange nummer dat een opvallende wending en in feite een open einde kent. Een aantal tracks op Crack-Up zijn feitelijk een soort epische sfeerstukken met daarbinnen verschillende delen. ‘Psychologically epic’, noemde Pecknold het. Dit blijkt al direct bij de wat ongrijpbare, vrij lange openingstrack I am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar.

Crack-Up is een mooie luisterervaring. Muzikaal rijk en vol detail, smaak en sfeer. De aanpak met een groot palet gaat soms wel ten koste van het bandgevoel en de impact van de songs. Een relatief conventioneel nummer als Naiads, Cassadies (‘Who stole the light from you?) is dan ook zeker welkom. Kept Woman, desolaat, beklemmend en al enige tijd bekend dankzij solo-optredens van Pecknold, maakt ook indruk. If You Need To, Keep Time On Me is een klein en fijnbesnaard pareltje. En wederom niet lichtzinnig: ‘How could it all fall in one day?’

Zoals gezegd, productioneel gezien is Crack-Up een lust voor het oor, een track als Mearcstapa is daar een mooi voorbeeld van, al zijn het dus de wat ‘compactere’, conventionelere songs die meer een persoonlijkheid uitdragen en dus ook dichterbij komen. De fraaie mineursferen van Fool’s Errand, de andere single, komen zéker binnen. Ook de bijna fluister/praatzang van I Should See Memphis, met zijn mooie strijkers in de verte, kruipt onder de huid.

Crack-Up is geen album vol songs, noch is het een episch sfeerexperiment. Robin Pecknold, en met hem natuurlijk de hele band, eindigde ergens midden op de weegschaal. Het levert een interessant, vaak fraai en smaakvol album op dat ook nog eens verrassend evenwichtig overkomt.

Tracklisting Crack-Up

1. I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar
2. Cassius
3. Naiads, Cassadies
4. Kept Woman
5. Third of May / Ōdaigahara
6. If You Need To, Keep Time on Me
7. Mearcstapa
8. On Another Ocean (January / June)
9. Fool’s Errand
10. I Should See Memphis
11. Crack-Up



  1. I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar
  2. Cassius, -
  3. - Naiads, Cassadies
  4. Kept Woman
  5. Third Of May / Ōdaigahara
  6. If You Need To, Keep Time On Me
  7. Mearcstapa
  8. On Another Ocean (January / June)
  9. Fool's Errand
  10. I Should See Memphis
  11. Crack-Up