Flea – Helen Burns EP
Door op 11 maart 2013

Album_title: Helen Burns EP
Genre: Alternative, Alternative
Release_date_reissue: 07/19/2012
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3176032
Helen Burns EP
3.5
3.5

Met Atoms For Peace, de band met Thom Yorke, en vorig jaar nog met A Rocket Juice And The Moon, een gelegenheidsband met Damon Albarn en voormalig Fela Kuti drummer Tony Allen liet Red Hot Chili Peppers bassist Flea al horen toe te zijn aan volledig andere muziek. Op de EP Helen Burns komt dat nog meer tot uiting.

Het is een losse verzameling tracks geworden waar de liefde voor jazz vanaf spat maar net zo goed zijn idolatie voor Patti Smith. Natuurlijk wisten we van Flea al dat hij een grote liefde voor experimentele jazz heeft. In de interviews die hij over de jaren gaf kwam zijn jazzopleiding, zowel op bas als trompet, meerdere keren naar voren. In tracks als 333 en 333 Revisited laat hij dat nu ook in volle glorie horen. Ook Lovelovelove heeft dat fijne experimentele wat veel later RHCP werk node mist. Het ingetogen titelnummer met Patti Smith op zang heeft dan juist weer dat dromerige

Thuis opgenomen en vrijwel alles zelf ingespeeld (alleen oud RHCP drummer Jack Irons en de huidige drummer Chad Smith spelen ook mee) klinkt Flea geïnspireerd en vrij. Het zijn zoals hij zelf zegt ‘emotionele soundscapes’ die hem zeer na aan het hart liggen. De EP, waarvan de tittel verwijst naar een karakter uit de roman Jane Eyre, is opgezet als een (financieel) steuntje in de rug van The Silverlake Conservatory of Music, waarvan het kinderkoor de vocalen op afsluittrack Lovelovelove verzorgd. Het artwork van de EP werd gemaakt door Flea’s dochter.

Tracklisting Helen Burns:

  1. 333
  2. Pedastal of Infamy
  3. A Little Bit Of Sanity
  4. Helen Burns
  5. 333 Revisited
  6. Lovelovelove