The Flaming Lips – 7 Skies H3
Door op 04 juli 2014

Band: Flaming Lips
Album_title: 7 Skis H3
Genre: psychedelica
Release_date: 06/20/2014
Label: Bella Union
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3326077
7 Skis H3 Flaming Lips
4
4

Dat de heren van The Flaming Lips een beetje vreemd zijn weten we. Zo ook hun muziek. En dat diezelfde heren een beetje psychedelische achtergrond hadden wisten we al ook een tijdje, getuige hun liefhebberij voor science fiction. Vergeet daarbij zeker nut hun diverse albums als Yoshimi Battles the Pink Robots en het legendarische optreden op Pinkpop 2006 waarbij kerstmannen, aliens, balonnen en wat verder op het podium rond dwarrelde.

Met het album 7 Skies H3 gaan ze nog een graadje verder. Is het een samenvatting van de 24 uur song 7 Skies H3?? In ieder geval lijkt het op de herontdekking van de Krautrock gecombineerd met enkele gitaarrifs. De take off van de ruimtereis begint met de mysterieuze zwevende titeltrack 7 SkiesH3 met een op Klaus Schulze gebaseerde sound uit de begin jaren 70.

In de verdere nummers als Battle Voices From Beyond word het allemaal wat moeilijker en zwaarder.  Misschien wat wat hogere drempels. Soundscapes cq muziek voor gevorderen die de lat graag op een geoefend nivo plaatsen. Toch wordt de landing alweer op tijd ingezet en komen we weer uit bij 60s psychedelica.

Hebben The Flaming Lips ooit voor een simpele en eenvoudige weg gekozen? Het werk van de Lips blijft intrigeren, zeker als in Metamorphosis en Meepy Morp (reprise) de krautrock in de sound terugkeert. Let wel dat je bij het waanzinnige Riot In My Brain!! maatregelen neemt als kalmerende middelen. Bij 7 SkiesH3 (Main Theme) en Can’t Let It Go wordt de landing ingezet en wordt je verdwaasd op aarde achtergelaten.

Briljante popsongs als Race For the Price zal je niet vinden op dit album. Maar wel een waanzinnige sound die je met een overgave waarbij je je volledig kan laten gaan meeneemt op een ruimtereis. Het is geen eenvoudig album en soms is zelfs enig afzien noodzakelijk. Het is weird music, maar wel goed. Ontzettend goed. En dat zonder spacecake!! Of…

7 Skies H3 is een waardige toevoeging aan de bizarre discografie van The Flaming Lips.

Tracklisting 7 Skies H3:

  1. 7 Skies H3 (Can’t Shut Of My Head
  2. Meepy Morp
  3. Battle Voices From Beyond
  4. In A Dream
  5. Metamorphosis
  6. Requiem
  7. Meepy Morp (reprise)
  8. Riot In My Brain
  9. 7 Skies H3 (Main)
  10. Can’t Let It Go