Field Music – Commontime
Door op 08 februari 2016

Band: Field Music
Album_title: Commontime
Genre: alternative, postpunk, Indie / Pop
Release_date: 02/05/2016
Label: Memphis Industries
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3465475
Commontime Field Music
3
3

Een van de thema’s op dit vijfde album van Field Music is ‘ouder worden’. Of beter gezegd: ‘volwassen worden’. De broers David en Peter Brewis uit het Engelse Sunderland kwamen na een periode van allerlei zijprojecten eindelijk weer bijeen om onder de vertrouwde noemer Field Music muziek uit te brengen. De titel Commontime lijkt hier rechtstreeks naar te verwijzen. Dat het duo de wildste haren is kwijtgeraakt blijkt uit de punkfunkende single The Noisy Days Are Over. Het strakke, lekker stuiterende nummer is een aantrekkelijke opener maar mist net even dat vernuft en die hooks die je als luisteraar definitief naar binnen trekken. Alle ingrediënten zijn aanwezig: blazers, een lekkere groove, veelkleurige vocalen en zelfs klassiekere elementen (piano en viool) maar Field Music weet er geen definitieve draai aan te geven. But Not For You is vergelijkbaar: orgel, strijker, detail in de percussie en allerhande smaakvolle details maar ook hier weet Field Music je net niet helemaal voor zich te winnen.

Dit puntje van kritiek is eigenlijk van toepassing op het merendeel van de tracks op Commontime, een plaat die met 14 songs te rijkelijk bedeeld is en de aandacht dan ook niet altijd kan vasthouden. Field Music maakt muziek die zeker de oren doet spitsen: een geluid je kunt omschrijven als postpunk, punkfunk en clubpop en dat soms doet denken aan de gestileerde pop van Steely Dan en Junior Boys. Field Music roept echter ook herinneringen op aan schurende, groovy postpunk van bands als Au Pairs. Ook lijkt de geest van David Bowie soms rond te waren; bij tijd en wijle komen er passages voorbij die het straffe, funky werk binnen Bowie’s oeuvre in herinnering roepen.

Tussen het relatief ongepolijste maar toch pakkende materiaal verschiet Field Music ook nog een paar keer stevig van kleur. Trouble At The Lights, halverwege het album, is meer prog en minder club/pop en een interessante, vreemde eend in de bijt. De warme, fijne akkoorden van It’s A Good Thing zorgen voor een heerlijke basis waar Field Music de juiste (vocale) saus overheen giet. The Morning Is Waiting laat leuke, wat experimentele en klassiek aandoende pop horen. Wederom laten de broers Brewis horen over genoeg ideeën te beschikken. In dit geval komt er ook nog eens een echt bevredigend nummer uit rollen. Dat gebeurt helaas niet heel vaak op Commontime, een verkapte reünieplaat van de ouder en wijzer geworden broers Brewis. Een album dat veel potentie in zich draagt maar toch te weinig echt tot bloei komt en bovendien te veel nummers kent.

Tracklisting Commontime:

 1. The Noisy Days Are Over
 2. Disappointed
 3. But Not For You
 4. I’m Glad
 5. Don’t You Want To Know What’s Wrong?
 6. How Should I Know If You’ve Changed?
 7. Trouble At The Lights
 8. They Want You To Remember
 9. It’s A Good Thing
 10. The Morning Is Waiting
 11. Indeed It Is
 12. That’s Close Enough For Now
 13. Same Name
 14. Stay Awake