Fenne Lily – On Hold
Door op 08 januari 2019

Artiest: Fenne Lily
Album_title: On Hold
Genre: Folk, Pop
Release_date: 04/06/2019
Label: Chiverin
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3784098
On Hold Fenne Lily
4
4

Singer-songwriter Fenne Lily wist op zestienjarige leeftijd al via YouTube een miljoenenpubliek te betoveren met haar performance van een zeer breekbaar gezongen Top To Toe. Enkel zichzelf begeleidend door een semi versterkte gitaar had ze alles in zich om gelijk al een kansrijke carrière te starten. Hoe gedurfd, of juist misschien wel hoe dom is het dan om hier niet voor te kiezen. Rustig zichzelf een paar jaar zonder de media verder ontwikkelen, en verdiepen in eigen kwaliteiten en mogelijkheden. Het risico is groot dat men je dan uit het gezichtsveld verliest. Anderzijds geeft het jezelf de mogelijkheid om te behoeden voor gevaren. Geldbeluste platenbazen die je trakteren op contracten met onleesbare kleine lettertjes. Niet de zoveelste Idols of The Voice vooruitgeschoven jong talent welke al snel weer vergeten is.

John Parish bleef in haar geloven en gaf de ruimte om zichzelf te ontdekken. Zelf had hij al de nodige ervaring opgedaan om PJ Harvey van ruwe diamant te vormen tot dezelfde ruwe diamant, maar dan juist met meer scherpe kantjes. Of hij nu in staat is om deze nuchtere plattelandsmeid als Assepoester te transformeren tot een diva, laat de tijd ons leren. Vier jaar na de kennismaking met de grote buitenwereld is nu het debuut On Hold van Fenne Lily verschenen. Laten we dat bewuste Top To Toe optreden eind oktober in 2015 als ijkpunt nemen en dit langs de versie leggen welke het album gehaald heeft. In eerste instantie lijkt er weinig veranderd; maar de subtiele meerstemmigheid en de minimale sfeervolle tonen geven het letterlijk en figuurlijk een extra dimensie. Het kale karakter blijft behouden, wat absoluut te danken is aan het inzicht van producer Parish.

Uitgaande van een paar jaar geleden verwacht je niet een sterk gerijpte stem te horen welke de dreampop van Car Park inzingt. Het kinderlijke heeft de transformatie naar volwassenheid volbracht. Parish heeft gekozen om het opnameproces te voltooien in Bristol. Dat daar de oorsprong ligt van de triphop hoor je in de warmte terug. Fenne heeft ook dat wat van de sound die Beth Gibbons van Portishead bekend maakte, inclusief de sigaretten. Three Oh Nine straalt uit van zelfverzekerdheid. Meerdere lagen geven de mogelijkheid om haar eigen stem in verschillende invalshoeken door elkaar te mixen. Hierdoor lijkt het alsof Lily begeleiding krijgt van backing vocalen. De toevoeging van drums en toetsen maken de omschakeling naar een meer Indie geluid compleet. Want hoe independent kun je zijn als je als grote belofte de album release in eigen hand houdt. Geen inmenging van een bekende platenmaatschappij.

The Hand You Deal ligt nog bij de basis welke vier jaar geleden werden ingezet. Maar op de momenten dat je denkt dat ze alleen voor jou aan het optreden is, vallen de drum en het gitaarspel in. Toch blijft het mooi klein en intiem. Het sprookjesachtige engelen geluid is verdwenen, en heeft plaats gemaakt voor volgroeide zachte tederheid. Nog beter hoorbaar bij More Than You Know. Het is mooie luistermuziek en blinkt uit in zijn eenvoud ; het liefst te ervaren in een kleine sfeervolle setting. Parish heeft prima werk afgeleverd, maar zo revolutionair als bij PJ Harvey weet Fenne Lily bij lange na niet te klinken.

Tracklisting On Hold:

 1. Car Park
 2. Three Oh Nine
 3. What’s Good
 4. The Hand You Deal
 5. More Than You Know
 6. On Hold
 7. Top to Toe
 8. Bud
 9. Brother
 10. For a While
 11. Car Park (Overflow)