Feeder – Renegades
Door op 01 augustus 2010

Band: Feeder
Album_title: Renegades
Genre: alternative
Release_date: 08/01/2010
Label: Big Teeth Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2795023
Renegades Feeder
4
4

“If you wanna hear this song… Call Out” Het is een roerige periode voor, het uit Wales afkomstige, Feeder geweest. Eerst was er het faillissement wat een einde maakte aan platenlabel Echo, waar de band voorheen al hun albums op uitbracht en daarna stapte drummer Mark Richardson op. Voorman Grant Nicholas en bassist Taka zaten echter niet bij de pakken neer en, ontevreden met de platendeals ze kregen aangeboden, startten ze hun eigen platenlabel Big Teeth Music. Met nieuwe drummer Karl Brazil werden vervolgens, met veel energie, nieuwe songs opgenomen. Het prima Renegades is een glansrijke rentree.

Feeder, dat ondertussen alweer bijna 20 jaar bestaat, heeft door het gevarieerde schrijfwerk van Grant Nicolas nooit echt in een muzikaal hokje gepast. De band laveerde moeiteloos van US college rock, naar indie rock en met Comfort In Sound uit 2002 zelfs naar indie. De riffs van Grant op gitaar en die van Taka op bas bleken telkens de basis van het Feeder geluid. Met het nieuwe album Renegades heeft de band de rock van de eerste albums weer dubbel en dwars teruggevonden.

Renegades laat het onmiskenbare Feeder geluid horen, maar dan een tandje harder. Alle tracks op het album hebben weer die heerlijk onstuimige sound van hun eerste albums in de jaren ’90. Het trio heeft de versterkers open gezet en alle energie in de songs en sound gestopt. Nieuwe drummer Karl Brazil heeft de juist swing om samen met Taka een weerbarstig fundament te leggen onder de onstuimige gitaarpartijen van Grant Nicholas. Daarnaast zingt Grant de sterren uit de hemel en zitten de melodieën gelijk in je geheugen gebeiteld. De dikke productiesound maakt de songs nog aanstekelijker. Hoogtepunten op het album zijn: het titelnummer Renegades, het grungy Sentimental, Home, City In A Rut en Left Foot Right.

Trouwens, met een uitgekiende online campagne via de website http://www.feederweb.com werden de fans al enige tijd geteased met tracks van het nieuwe EP sub-project, die ook de titel van het album en de nieuwe single draagt: Renegades. Vervolgens lanceerde Feeder de eerste single Call Out als gratis download om het nieuwe album aan de wereld voor te stellen. De vaste fan-base omarmde dit ongecompliceerde, in your face, rocknummer van de band als vanouds.

Kaartjes voor de UK tour vlogen de deur uit als hot cakes. Gelukkig zal de band ook weer optimaal buiten de UK gaan touren en daarbij op 4 november de Melkweg, Amsterdam aandoen.

Surf zeker ook even naar de Feeder website voor de gelimiteerde 4 track EP met 2 uitstekende tracks die niet op het album staan.

Tracklisting Renegades:

 1. White Lines
 2. Call Out
 3. Renegades
 4. Sentimental
 5. This Town
 6. Down To The River
 7. Home
 8. Barking Dogs
 9. City In A Rut
 10. Left Foot Right
 11. The End