Fat Freddy’s Drop – Bays
Door op 22 januari 2016

Band: Fat Freddy’s Drop
Album_title: Bays
Release_date: 10/23/2015
Label: The Drop
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3454349
Bays Fat Freddy’s Drop
4
4

Wat blijft dat toch een lekker ratjetoe aan stijlen die Fat Freddy’s Drop nu al een jaar of vijftien op plaat zet. Ook het nieuwe studioalbum is zó divers dat je domweg niet ontkomt aan een woord als eclectisch.

Hoewel reggae geregeld de basis vormt van het geluid dat de Nieuw Zeelandse formatie produceert, zijn ook funk en jazz nog altijd belangrijke ingrediënten. Op Bays wordt daar een prettige dosis elektronica aan toegevoegd. Wat meer dan voorheen in elk geval en dat jasje zit de heren uit Wellington helemaal als gegoten.

Terwijl zowel Slings & Arrows als 10 Feet Tall eigenlijk gewoon UB40-nummers zijn, hetzij gezongen door Dalles Tamaira, met zijn soulvolle stem, speelt Fat Freddy’s Drop met het als single uitgebrachte, pulserende Razor eclatant leentjebuur bij Depeche Mode. Mits gezongen door Dave Gahan, had Razor, met zijn hypnotiserende beat en opzwepende ritme zo op Delta Machine (2013) kunnen staan.

De behoorlijk zoete zwijmelsoul van Makkan contrasteert daar sterk mee en dat tekent de eigenzinnigheid van Fat Freddy’s Drop, die ook op Bays weer opgeld doet.

Bal is het ook geregeld. Met name als de blazerssectie vol gas geeft, zoals in het ronduit uitbundige Fish In The Sea, waardoor het zelfs lijkt dat het beestje er niet om maalt om de twee meter langs een plastic tas of lege petfles te moeten zwemmen.

Je hoort op Bays vooral een band die hartstikke lekker in zijn vel zit. Dit is een retefeestelijke plaat, die bijna van voor tot achter uitnodigt tot een ferme sprong richting dansvloer. Neem zo’n opzwepend, door nerveuze percussie voortgejaagd Cortina Motors, waarin de zevenkoppige formatie bijna elf minuten lang volledig losgaat. Dat is genieten hoor.

Het eerder gememoreerde eclecticisme van Fat Freddy’s Drop komt ook sterk naar voren in het bluesy slotnummer Novak, waarmee de band nogmaals onderstreept van vele markten thuis te zijn en nogal wat kunstjes tot in de finesses te beheersen.

Met een beetje mazzel is Fat Freddy’s Drop aankomende zomer te bewonderen op de diverse festivals. Houd er dan rekening mee dat je je biertje goed vasthoudt. Voor je het weet, sta je te springen.

Tracklisting Bays:

  1. Wairunga Blues
  2. Slings & Arrows
  3. 10 Feet Tall
  4. Wheels
  5. Razor
  6. Makkan
  7. Fish In The Sea
  8. Cortina Motors
  9. Novak