Ex:Re – Ex:Re
Door op 02 februari 2019

Band: Ex:Re
Album_title: Ex:Re
Genre: Alternative
Release_date: 02/01/2019
Label: 4AD
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3860307
Ex:Re Ex:Re
4
4

Heel veel veranderd er waarschijnlijk niet bij de consument. Het uit Londen afkomstige Daughter werd toch vaak beschouwd als die band van dat bleke meisje met half lang gitzwart haar. Elena Tonra maakt nu haar solo debuut onder de naam Ex:Re. Simpelweg uit te spreken als x-ray. In principe is dit een verslag van haar ervaringen in een beëindigde relatie. Een typische gebroken hart plaat dus. Of we hierdoor ons zorgen moeten maken over het vervolg van Daughter is tot heden niet duidelijk. Op hun site wordt er in ieder geval voornamelijk over dit zijproject gesproken, al is het los gekoppeld van de band. De benadering is net wat soberder van aard, en Tonra weet zich ook een stukje opgefokter te presenteren. Het heeft haar een jaar van haar leven gekost om de woorden als een verwerkingsproces treffend op papier te krijgen. Het opnameproces was in een veel kortere periode gepiept. Gelukkig is het met genoeg zorg afgeleverd, en niet als een gevalletje opgekropte frustratie. Het is overbodig om dieper op haar gevoelens in te gaan, deze zijn al duidelijk en persoonlijk genoeg, en is weinig aan toe te voegen. Liefhebbers van Daughter kunnen de plaat moeiteloos aanschaffen, maar ook degene die terug verlangen naar de vrouwelijke singer-songwriters die zich vanaf halverwege de eighties presenteerden, is dit ook geen miskoop. Fans hebben de plaat al lang gehoord, via de streamingsites is deze al vanaf eind november digitaal te beluisteren. 1 februari is de datum dat deze weer ouderwets bij de platenzaak te kopen is.

Je ruikt bijna het hout van de donkere klankkast die de akoestische gitaar van Where The Time Went vorm geeft. Zo dichtbij kom je bij dit kleine liedje. Je hoort de cellist Josephine Stephenson niet eens aanschuiven, omdat de aandacht direct al bij de song is. Elena Tonra laat zich niet afleiden door haar aanwezigheid en gaat onverstoorbaar door met haar liefdevolle spel. Door het hese in haar dromerige stem is het in Crushing eenvoudiger om venijnig te klinken. De bijna klappende begeleiding geeft het wat krachtigs. Nog steeds erg intiem en persoonlijk laat ze ons meevoeren in New York, waar de cello echter een komende dreiging lijkt aan te kondigen. De bespeler hiervan laat als een therapeut haar diep graven in haar emoties. De drum lijkt het opgeborgen kwaadaardige verlangen meer op te roepen.

Nog eventjes de intentie om stil te staan bij de goede in vergetelheid rakende momenten in de prima opzwepende single Romance. Hoe swingend en dansvloervriendelijk de eerste single is, zo zwaar komt de nieuwe single The Dazzler over. Blijkbaar is het noodzakelijk om luchtig van start te gaan, om zich hier te verbijten aan de wrange nasmaak. Door kleine subtiele klankveranderingen wordt hier de kern van de problematiek opgezocht. een overdosering aan gesproken gedachtes komen hier in hoog tempo voorbij. Het leven van anderen is zoveel aantrekkelijker als ze hun shit publiekelijk ten toon stellen. Too Sad wordt gegrepen door mooie pianotoetsen die vervolgens vervormen in een oorverdovende noise. instintmatig weet Elena Tonra vocaal hier zo mooi vrouwelijk te overtuigen. Misschien is ze hier zichzelf niet eens van bewust, maar wat kan ze een sensuele zwoelheid neer zetten.

Fabian Prynn is nog niet genoemd, maar de hedendaagse binnenhuisarchitect van 4AD weet in de studio wel de juiste ambiance te creëren, zonder zich op te dringen aan de artiest. Hij neemt Liar ruimtelijk onder handen, maar laat hierbij het fragiele fundament staan. De overige basis vormt hier de veelzijdigheid van de stem van de vocalist. De uptempo sound van de door dreampop opwekkende energieke I Can’t Keep You komt binnen als de eerste kop zwarte koffie na een rusteloze nacht. Bij de pianoballad 5Am klinkt ver op de achtergrond de rust van de voortstappende drum. Snel lopen we het verleden voorbij, niet stil staan, niet achteruit kijkend. Het jazzy vrijdagavond gevoel van verlaten winkelstraten wordt desolaat opgeroepen. Het vredige My Heart sluit het verrassend sterke Ex:Re af. Vanaf de eerste tonen is het echt genieten geblazen. Wat aardig dat we samen met Tonra dit stukje verdriet mochten delen. Het oprechte vertrouwen in de fans van Daughter om zich publiekelijk zo kwetsbaar op te stellen.

Tracklisting Ex:Re:

  1. Where the Time Went
  2. Crushing
  3. New York
  4. Romance
  5. The Dazzler
  6. Too Sad
  7. Liar
  8. I Can’t Keep You
  9. 5Am
  10. My Heart

Foto: Marika Kochiashvila