Exclusieve uitgaven op Record Store Day
Door op 17 april 2012

Zaterdag is het weer zover en natuurlijk staat ook deze Record Store Day weer in het teken van de mooie speciale issues. Vooral op vinyl is het smullen.

Voor de livemuziek is het al een tijdje duidelijk: Naast optredens van de Nederlandse RSD ambassadeur Blaudzun zullen tal van Nederlandse artiesten een tour doen langs de platenzaken: Moss, Go Back To The Zoo, Case Mayfield, Jungle By Night, Avant La Lettre, Chef’s Special en vele anderen.

Nog veel leuker natuurlijk zijn de speciale Record Store Day singles, 12 inches, EP’s en al dat soort die er op die dag exclusief gaan verschijnen. Er zullen meer dan 100 speciale vinyl releases worden uitgebracht van onder andere David Bowie, The Shins, 2 many DJs, Richard Hawley (zijn nieuwe single op 12 inch), Arcade Fire, Dr. John (zijn geweldige laatste album op dubbelvinyl!!!!!), een 10 inch van Lake Tahoe van Kate Bush, een speciaal Bob Dylan boxje met mono opnamen en een zeer zeldzaam Nomad Sessions Cowboy Junkies singleboxje. Check voor de complete lijst van spannende uitgaven naar http://www.recordstoreday.nl/exclusieve-producten.php?editie_id=4

**Record Store Day vindt plaats op de derde zaterdag in april en is de dag voor platenwinkels, muziekliefhebbers en artiesten om de kunst van muziek, de schoonheid van vinyl en de charme van de platenzaak te vieren. Alleen in de onafhankelijke platenwinkel zijn er op deze dag zeer exclusieve vinyl releases te vinden. Ook betuigen veel muzikanten hun steun aan de platenzaak door er instore optredens te geven, te signeren en het personeel een handje te helpen. Zo willen zij de beleving terugbrengen bij degenen die zijn vergeten hoe het is om een platenzaak te bezoeken en de beleving versterken bij de vaste klanten.

Record Store Day heeft vijf jaar geleden voor het eerst plaats gevonden in Amerika. Deze dag werd geopend door Metallica en gevierd in 700 onafhankelijke platenzaken. In 2010 is het concept overgewaaid naar honderden platenzaken in Japan, Australie en Europa. De officiele Record Store Day ambassadeur was in 2010 Josh Homme, in 2011 Ozzy Osbourne. Dit jaar is Iggy Pop de officiële Record Store Day ambassadeur.

Nederland doet sinds 2010 officieel mee. Phil Tilli van Moke was toen de Nederlandse ambassadeur, Tim Knol in 2011. Meer dan honderd artiesten stonden in 70 onafhankelijke platenzaken te spelen.