Everything Everything – Get To Heaven
Door op 18 juni 2015

Band: Everything Everything
Album_title: Get To Heaven
Genre: Alternative
Release_date: 06/18/2015
Label: RCA Victor
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3405365
Get To Heaven Everything Everything
4
4

Binnen drie albums op een hoog muzikaal niveau komen is voor veel bands niet weggelegd. Het vanuit Manchester opererende Everything Everything lijkt het met gemak te doen.

Het kan zijn dat het toeren met het vorig jaar massaal doorgebroken Foals (in Engeland uitgeroepen tot beste liveact) de band zo gestrekt heeft dat ze met Get To Heaven alle registers hebben open gegooid en steviger en toegankelijker dan ooit klinken. Verpakt in super aanstekelijke songs is de bekende eclectische springerigheid van de band wat naar de achtergrond geschoven maar de muzikale groei is zo overduidelijk dat je daar alleen maar blij om kan zijn.

Dat de productie in handen van Stuart Price (de man die David Kosten, de producer van de twee vorige albums, vervangt) een meer toegankelijke vol briljante muzikale vondsten is, wordt gelijk al duidelijk met de geweldige albumopener To The Blade, met dat aan Radiohead verwante, hakkelende gitaargeluid, maar vooral met het daarop volgende Distant Past. Wat een ongelooflijke aanstekelijkheid biedt die track zeg! Absolute zomerhit!! En hoe vreemd dat de band dit jaar op geen van de Nederlandse festivals te vinden is. De band zou er een absoluut verovermoment mee veroorzaken.

De rest van de songs van het nieuwe album zijn al net zo aanstekelijk. De titeltrack, Regret en Spring/Sun/Winter/Dread zijn al net zulke geweldig aanstekelijke songs. En op uitdagender songs als This Wheel (Is Turning Round) en het prachtige Fortune 500 volgt dan terstond weer een killertrack als Blast Doors. Met het fraaie Zero Pharaoh, het ijzersterke Reptile en het absoluut briljante Warm Healer (dat van lekker ritmisch staccato heen en weer stuitert naar een refrein als een warm bad) sluit het album dan uitstekend af.

Op Get To Heaven is een geweldige spelende band te horen die met lekker veel bravoure en power hun nieuwe vorm vindt. En binnen de zeer sterke collectie songs zingt Jonathan Higgs met zijn kenmerkende falsetto de sterren uit de hemel.

Eigenlijk heeft de band met Get To Heaven de methode Foals toegepast. Ook Foals maakte twee muzikaal heen en weer stuiterende albums waarna ze met het legendarische tandem Flood/Alan Moulder hun meest coherente collectie songs in een lekker stevige productie goten. Hun derde album Holy Fire bleek de grote doorbraak voor de band. Get To Heaven zal voor Everything Everything hetzelfde effect teweeg gaan brengen. Geweldige collectie super aanstekelijke songs!

Tracklisting Get To Heaven:

 1. To The Blade
 2. Distant Past
 3. Get To Heaven
 4. Regret
 5. Spring/Sun/Winter/Dread
 6. The Wheel (Is Turning Now)
 7. Fortune 500
 8. Blast Doors
 9. Zero Pharoah
 10. No Reptiles
 11. Warm Healer

Written in Music Nieuwsbrief