×

Recensie

Alternative

07 november 2018

Eurythmics

Eurythmics

1984 (For The Love Of Big Brother)

Geschreven door: Edwin Hofman

1984 (For The Love Of Big Brother) Eurythmics Alternative 3 Eurythmics – 1984 (For The Love Of Big Brother) Written in Music https://writteninmusic.com

In 1984 verfilmde regisseur Michael Radford George Orwells befaamde dystopische roman 1984, met in de hoofdrollen niemand minder dan acteerkanonnen John Hurt en Richard Burton. Eurythmics beleefde dankzij het album Touch net een uitermate succesvol jaar en werd gevraagd voor het maken van de soundtrack, een eervolle taak voor Dave Stewart en Annie Lennox. Virgin-baas Richard Branson trok het project naar zich toe, waardoor de muziek niet op RCA zou uitkomen, de thuisbasis van Eurythmics. Branson kon op dat moment wel een hit gebruiken. Hij ging daarmee voorbij aan Radfords wens een andere score bij de film te laten componeren.

De soundtrack van 1984 kwam in november van dat jaar uit, ongeveer een maand na de release van de film. De plaat liet (natuurlijk) een andere Eurythmics horen. Opener I Did It Just The Same kwam aarzelend op gang om hierna door te pakken met slechts de woordloze zang van Lennox over een stevige electrobeat. De uitbundige, modernistische single Sexcrime (Nineteen Eighty Four) leverde Eurythmics een internationale hit op (in Nederland bereikte het nummer de tiende plek), al werd het nummer op de Amerikaanse radio en tv en zelfs op MTV doorgaans geweerd. Even triest als lachwekkend, zeker in de context van het boek en de film. Het multi-vocale For The Love Of Big Brother trok Lennox volledig naar zich toe. De song was killer dan je op het eerste gehoor zou denken en sloot daarmee aan bij de eenzaamheid en vervreemding uit de film: ‘Like a train passing in the distance / Like a bird in flight / I hear you call / And even though there’s no one / Dark shadows move across the wall’. Na mistroostige instrumental Winston’s Diary volgde Greetings From A Dead Man, net als de openingstrack van 1984 een wat donkere electro-track met wederom woordloze zang; de ontmenselijking en afstandelijkheid uit de film werden hier verder onderstreept.

Julia, de indringende en verbluffende a capella single opende kant B. Een prachtige synthesizertrack vol bewerkte vocalen en vertwijfeling. Met een beangstigend slot: ‘Will we / Will we still be there?’ Doubleplusgood was de uitkomst van Dave Stewarts wens om op deze soundtrack ook oude, tribale en rituele sferen te verbinden aan een moderne high-tech sound (‘Your attention!’). Onderdrukking was immers van alle tijden. Ook Ministry Of Love had tribale, rituele (en ontzagwekkende) trekken. Eurythmics schiep wederom verwarrende en prikkelende sferen. Met de sinistere afsluitende synthesizertrack Room 101 nam de band de luisteraar mee naar de martelkamer binnen het Ministerie.

Het album 1984 bleek achteraf omgeven door onvrede. Regisseur Radford sprak herhaaldelijk zijn ongenoegen uit over de muziek in de film, tot ontsteltenis van Stewart en Lennox die tijdens de opnamen van het album in de veronderstelling waren door iedereen gesteund te worden. Zowel producer Simon Perry als Richard Branson hadden hier waarschijnlijk een rookgordijn om de band opgetrokken terwijl Radford al bezig was met een eigen soundtrack. Die alternatieve soundtrack haalde, op enkele tracks na, de film niet maar verscheen later nog op een aparte cd en op een kleinschalige dvd-release in 2003.

Al met al neemt 1984 een unieke plaats in binnen de discografie van Eurythmics. Hoewel het album meer interessant dan echt sterk te noemen valt, herbergt het in ieder geval twee memorabele singles. De indringende klanken om die singles heen komen als filmscore echter beter tot hun recht dan als  opzichzelfstaand luistermateriaal.



  1. I Did It Just The Same
  2. Sexcrime (Nineteen Eighty Four)
  3. For The Love Of Big Brother
  4. Winston's Diary
  5. Greetings From A Dead Man
  6. Julia
  7. Doubleplusgood
  8. Ministry Of Love
  9. Room 101

Kant A:

  1. I Did It Just The Same
  2. Sexcrime (Nineteen Eighty-Four)
  3. For The Love Of Big Brother
  4. Winston’s Diary
  5. Greetings From A Dead Man

Kant B:

  1. Julia
  2. Doubleplusgood
  3. Ministry Of Love
  4. Room 101

Meer uit deze special

  1. Waarom we van Eurythmics houden
  2. Eurythmics – In The Garden (re-issue vinyl)
  3. Eurythmics: in de proeftuin
  4. Eurythmics: Blijven dromen (1982-1983)
  5. Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made Of This)
  6. Eurythmics – Touch (vinyl reissue)
  7. Eurythmics – 1984 (For The Love Of Big Brother)
  8. Eurythmics: Wereldwijd succes en de soundtrack van 1984
  9. Eurythmics – Be Yourself Tonight (vinyl reissue)
  10. Eurythmics: van elektronica naar prikkelende pop vol soul en rock
  11. Eurythmics: het succes geconsolideerd
  12. Eurythmics – Revenge (vinyl reissue)
  13. Eurythmics – We Too Are One (vinyl reissue)
  14. Eurythmics – Savage (vinyl reissue)
  15. Eurythmics: Het einde van een wereldband