Errors – Lease Of Life
Door op 13 maart 2015

Band: Errors
Album_title: Lease Of Life
Release_date: 03/23/2015
Label: Rock Action
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3387421
Lease Of Life Errors
3
3

Vriendelijke Schotten zijn de mannen van Errors. Zoals veel Schotten sowieso de goedheid zelve zijn. Ook op de vierde langspeler is het trio uit Glasgow weer goedgemutst. Het leidt tot negen behoorlijk opgewekte elektropopliedjes. De een wat dansbaarder dan de ander.

Lease Of Life is een album dat niet veel afwijkt van de drie voorgangers die de mannen hebben afgeleverd. Opnieuw hebben synthesizers en drumcomputers de overhand en wordt geen poging ondernomen de luisteraar te verrassen met al te geëngageerde lyriek. Dat geeft ook niet; de tekst in dienst van de muziek. Als deze luchtig is, maar boeiend genoeg om de aandacht vast te houden, leiden allerlei gekunstelde zinnetjes slechts af, moeten de mannen weer gedacht hebben. En zo is het ook, binnen dit genre. Het is zelfs zo dat de meeste zang volstrekt onverstaanbaar is. Meer dan behang is het niet. Al heeft het ten opzichte van eerder werk welzeker een prominentere rol gekregen. Dat dan weer wel.

Stephen Livingstone, die samen met Simon Ward en Greg Paterson verantwoordelijk is voor het geluid van de band, duidt een en ander door te onthullen dat ze een soort fetisj hebben voor wat echt lijkt, maar dat niet is. Neem de plant op de cover van Lease Of Life. Mooi hè? Absoluut, maar het gaat om een computeranimatie.

Veel van de sound op de plaat is afkomstig van nieuwe synthesizers die de band heeft aangeschaft. Zoals de Korg M1, die ook op veel werk van zowel 808 State als Vangelis te horen is. Enkele nummers op het album zijn opgebouwd rond slechts één geluid dat uit een van die synthesizers werd gehaald.

Ondanks dat het creatieve proces rond het songschrijven niet veel veranderd is sinds de release van debuut It Is Not Something But It Is Like Whatever uit 2008 – prima, lekker absurde albumtitel blijft dat toch – is het geluid weldegelijk ‘volwassener’ geworden.

De wat zweverige, bijna veertien minuten durende en met een saxofoon opgedirkte afsluitende song Through The Knowledge Of Those Who Observe Us is niet alleen in lengte en qua titel de opvallendste song, het is ook een nummer dat de vraag oproept: hebben de Errors nou wel of niet extracten uit het door Isley-Jasper-Isley en The Housemartins opgenomen Caravan Of Love gebruikt? Luister tien keer achter elkaar en nog zul je jezelf die vraag stellen. Fascinerend.

Dat hebben de dekselse Schotten dus toch maar mooi voor elkaar gekregen op een plaat waarmee ze andermaal de wereld niet gaan veroveren, maar waar je wel wereldwijd opnieuw het clubcircuit mee kunt verblijden. Vooralsnog zijn de heren live alleen te vinden in Schotland en Engeland. Daarna zal ongetwijfeld de rest van Europa volgen. Benieuwd hoe een en ander live uit de verf komt.

Tracklisting Lease Of Life:

  1. Colossal Estates
  2. Lease of Life
  3. Slow Rotor
  4. New Winged Fire
  5. Early Nights
  6. Dull Care
  7. Genuflection
  8. Putman Caraibe
  9. Through the Knowledge of Those Who Observe Us