Elbow Deluxe: Cast Of Thousands en Leaders Of The Free World
Door op 04 april 2012

Band: Elbow
Album_title: Cast Of Thousands deluxe
Genre: Alternative
Label: V2

Asleep At The Back, het eerste album van de Manchester band Elbow verscheen vorig jaar al in een fijne dubbele deluxe edition. Nu zijn ook het tweede album Cast Of Thousands en het derde album Leaders Of The Free World in een deluxe versie verschenen. Niet alleen met een extra CD erbij maar ook een DVD.

Cast of Thousands (2003) ging verder waar het debuut Asleep At The Back was geëindigd. Imponerende songs met twist & turns en absoluut geen voorspelbaarheid. Gelijk al met het lekker tegendraadse Ribcage wordt die toon duidelijk gezet. Met het stevige Fallen Angel wordt die lijn doorgetrokken. Het daarop volgende Fugitive Hotel is dan weer gelijk een prachttrack die door Elbow laag-over-laag-melodielijn imponerend wordt uitgebouwd. Het is misschien wel de song waarbij Elbow het dichts bij Talk Talk, hun grote helden, komt. Een van de allermooiste Elbow songs ever! De rest van de songs van het album zijn sterk en blijven eigenwijs. Elbow heeft nooit concessies gedaan op hun sound, het alleen weten te versterken. Juist in songs als Snooks is dat goed te horen. Het geweldige Switching Off en ook Not A Job, in thuisland Engeland een single, en het door een Cast Of Thousands (het aanwezige publiek bij het concert wat ze op basis van hun eerste album, met aanvulling van nieuwe songs, gaven op Glastonbury 2022) meegezongen Grace Under Pressure (die fantastische drumbeat!!) imponeren. Cast of Thousands was geen groot succes toen het uitkwam, dat kwam pas nadat The Seldom Seen Kid in 2008 de grote doorbraak veroorzaakte. Bij nader inzien, nu we het album na bijna 10 jaar naluisteren en volledig gewend zijn aan de Elbow sound, is Cast Of Thousands typisch een album van een band die zijn sound, op een prachtige manier, aan het definiëren is.

Leaders Of The Free World (2005) (LOTFW) moest het album worden waarop Elbow zou gaan doorgroeien naar een groot wereldpubliek maar dit niet deed. Vreemd genoeg, want ook dit album is een ware groeibriljant. Gelukkig werd de band in thuisland Engeland door het publiek wel optimaal op waarde geschat. Waar het vorige album, net als het debuut, nog mede door Ben Hiller was geproduceerd was LOTFW een geheel eigen productie. De band kon naar hartenlust experimenteren en dat werkte prima uit. Het album is een nieuwe staalkaart van de kwaliteiten van de band en had in de titeltrack en het heel fraaie Forget Myself de meest aanspreken (lees: singles) tracks. Het zijn echter juist songs als Station Approach, The Stop en The Everthere die aantonen hoe Elbow muzikaal aan het groeien is. Leaders Of The Free World is meer rock ’n roll dan de vorige twee albums en het past de band als gegoten. Juist het prachtig emotionele komt in de combinatie van hard/zacht nog meer tot zijn recht. LOTFW bleek de perfecte opmaat naar The Seldom Seen Kid. Hoe raar was het wel niet dat het Britse hoofdkantoor van platenmaatschappij V2 dat niet hoorde en Elbow na dit album de laan uit stuurden? Elbow was na LOTFW platenlabelloos en pas nadat ze met de opnamen van TSSK gingen shoppen vonden ze een nieuw label. Met de her-beluistering van het wel heel erg mooie Leaders of The Free World een nog moeilijker te snappen statement.

Tracklisting Cast Of Thousands:

CD1 :

 1. Ribcage
 2. Fallen Angel
 3. Fugitive Motel
 4. Snooks (Progress Report)
 5. Switching Off
 6. Not a Job
 7. I’ve Got Your Number
 8. Buttons and Zips
 9. Crawling With Idiot
 10. Grace Under Pressure
 11. Flying Dream 143

CD2:

 1. Intro Cast of Thousands
 2. Ribcage [Live From Ancient Belgique] – (live)
 3. Fallen Angel [Live From Ancient Belgique] – (live)
 4. Fugitive Motel [Live From Ancient Belgique] – (live)
 5. Snooks [Live From Ancient Belgique] – (live)
 6. I’ve Got Your Number [Live From Ancient Belgique] – (live)
 7. Switching Off [Zane Love Session] – (live)
 8. Not a Job [Stuart Maconie Session] – (live)
 9. Grace Under Pressure [Zane Lowe Session] – (live)
 10. Fugitive Motel [Dermot O'Leary Session] – (live)
 11. I’ve Got Your Number [Colin Murray Session] – (live)

DVD:

Cast Of Thousand movie

Tracklisting Leaders Of The Free World:

CD1:

 1. Station Approach
 2. Picky Bugger
 3. Forget Myself
 4. The Stops
 5. Leaders Of The Free World
 6. An Imagined Affair
 7. Mexican Standoff
 8. The Everthere
 9. My Very Best
 10. Great Expectations
 11. Puncture Repair

CD2:

 1. Strangeway To Holcombe Hill In Four Minutes And Twenty Seconds (Intro)
 2. Station Approach (live)
 3. Picky Bugger (radio session)
 4. Forget Myself (radio session)
 5. The Stops (radio session)
 6. Leaders Of The Free World (live)
 7. My Greggor (live)
 8. Great Expectations (live)
 9. Mexican Standoff (live)
 10. The Good Day (live)
 11. Puncture Repair (live)

DVD:

Leaders Of The Free World