Echo Lake – Wild Peace
Door op 18 augustus 2012

Band: Echo Lake
Album_title: Wild Peace
Genre: Alternative, pop
Label: No Pain In Pop, Slumberland Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3105496
Wild Peace Echo Lake
3.5
3.5

Echo Lake is een vijfkoppige dreampopband, eind 2010 gevormd in Londen. Blikvanger van de Britse groep dromers is de hoogblonde zangeres en toetsenist Linda Jarvis, een soort Alice in Wonderland met kinderlijk zoete stem. Met debuutplaat Wild Peace levert de band onder leiding van producer en gitarist Thom Hill een rauw pareltje af. Hill ontmoette Jarvis op de middelbare school, zat met een aantal tracks en liet Jarvis ze inzingen. Hill werd verliefd op Jarvis’ “spookachtige” stem.

Dat spookachtige is goed te horen op albumopener Further Down, waarin de sound van de band min of meer wordt samengevat. Nadat Jarvis anderhalve minuut lang haar hemelse stembanden opwarmt, op een aanzwellend orgelpatroon, laat de elektrische gitaar een zware feedback dreunen terwijl Jarvis onverstoorbaar haar onverstaanbare teksten -maar dat is niet erg- zingt.

Het kwintet bracht in 2011 al de EP Young Silence uit bij het label No Pain In Pop en daarop was al enerzijds een bijna garagepopachtige sound en anderzijds kalmerende zoetheid te horen. Deze koers wordt doorgezet op het debuutalbum, waarvoor In Dreams en Young Silence opnieuw zijn opgenomen.

Wild Peace is een toepasselijke naam voor deze heren en dame, want het ruwe gitaargeluid van de band vormt een licht knerpend maar vooral complementair contrast met de echoënde zangpartijen van Jarvis. Soms lijkt haar stem haast te verdrinken in de bak herrie om zich heen, maar dat zorgt er juist voor dat je als luisteraar wordt meegesleept. Naast het vrolijke bijna rechttoe rechtaan Another Day, dat doet denken aan het zorgeloze Real Estate en het prachtige instrumentale Monday 5AM, dat op een willekeurige Pink Floyd plaat had kunnen staan, staan er acht nummers op waarop je heerlijk kunt drijven, maar pas op voor stormpjes.

De band maakt een goed geslaagde combi tussen noise- en dreampop en kan zich aansluiten bij de dromerigheid van Beach House, het grillige van Warpaint en de melodieuze klanken van Still Corners. Deze laatste band heeft opvallend veel overeenkomsten met Echo Lake: uit London, basis wordt gevormd door een duo waarvan de man behalve muzikant producer van de band is, een blonde zangeres met zoetgevooisde spookstem en liedjes die dezelfde rauwheid en ruimtelijkheid bevatten. Dat wordt Echo Lake vergeven, al doet Still Corners hetzelfde beter.

Tracklisting Wild Peace:

  1. Further Down
  2. Another Day
  3. Wild Peace
  4. Even The Blind
  5. Monday 5AM
  6. Young Silence
  7. In Dreams
  8. Last Song Of The Year
  9. Swimmers
  10. Just Kids