Echo and the Bunnymen naar Patronaat, Haarlem
Door op 23 juli 2015

Band: Echo and the Bunnymen
Genre: Alternative

Echo and the Bunnymen komt donderdag 3 september 2015 naar Nederland voor een concert in het Haarlemse Patronaat. Dit zal de eerste echte clubshow van de Britse new wave/postpunkband zijn sinds enige tijd.

In 1978 wordt Echo and the Bunnymen in Liverpool opgericht. De hoogtijdagen van punk en new wave dus. De originele line-up bestaat dan uit zanger Ian McCulloch, gitarist Will Sergeant en bassist Les Pattinson. Voor het slagwerk wordt in de beginfase nog gebruik gemaakt van een van die toentertijd hypermoderne drummachines, maar deze robot wordt later vervangen door de zeer levendige drummer Pete de Freitas.

New wave, postpunk en zwaar psychedelische no future-rock kenmerken het geluid van de band. Als viertal debuteren ze in 1980 met Crocodiles. Dit album wordt een jaar later opgevolgd door het album Heaven Up Here dat in de new wave-scene een grote hit wordt. Dit succes behalen ze ook met Porcupine (1983) en Ocean Rain (1984). In 1987 verschijnt nog een vijfde album Echo & the Bunnymen voordat McCulloch de band verlaat en een solocarrière begint.

Echo and the Bunnymen blijft desondanks in ietwat afgekloven versie doorbestaan – totdat het noodlot toeslaat. Drummer De Freitas komt om bij een motorongeluk en de band moet zich hergroeperen. In de nieuwe, maar eigenlijk gehavende bezetting brengen ze het album Reverberation in 1990 uit. Vanwege de matige reacties hierop – vooral, omdat de vele fans het typerende stemgeluid van McCulloch keihard missen – wordt alsnog de stekker uit de band getrokken. Donkere wolken. De nacht valt. Een zwarte stilte neemt bezit van de aarde…

Dit zal uiteindelijk gelukkig van tijdelijke aard blijken te zijn. Want in 1997 besluiten McCulloch en Sergeant samen met Pattinson de originele draad weer op te pakken. Dat resulteert hetzelfde jaar nog in het succesvolle album Evergreen. Hiermee is Echo and the Bunnymen weer helemaal terug. En vanaf dat moment verschijnen er maar liefst vijf studioalbums waarvan Meteorites uit 2014 de laatste in rij is.