Dr. Jordan Institute – Jab Jab
Door op 14 april 2019

Band: Dr. Jordan Institute
Album_title: Jab Jab
Genre: Alternative
Release_date: 14/04/2019
Label: Audiomaze
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Jab Jab Dr. Jordan Institute
4.5
4.5

Het album Jab Jab is een project van de klassiek geschoolde zangeres Nicole Jordan (ook bekend van Windstreken), gitarist/producer Mark Tuinstra (The Nordanians) en drummer/producer Stefan Kruger (Zuco 103, Krupa & The Genes) die zich hebben verenigd in het Dr.Jordan Institute. 

Jab Jab is een zeer verrassend en gevarieerd album in het schemergebied tussen West-Europese klassieke muziektradities, actuele Afro-dance en het muzikale erfgoed van de Cariben. Jordan is afkomstig van het eiland Trinidad, groeide op in Canada maar woont tegenwoordig in Rotterdam. In de songs op Jab Jab is Jordan’s klassieke bijna opera-achtige stemgeluid te horen door de moderne melodieën en ritmes van Tuinstra en Kruger heen. Het album is zeer sterk geproduceerd en dat kan ook niet anders met zulke sterke producers als Tuinstra en Kruger. Jordan’s teksten zijn soms ook politiek geladen zoals in First World Problem. ‘Not my problem’ zingt ze met een ironische ondertoon. Ook maakt Jordan hier gebruik van elementen uit Spoken Word.

The Bee is rustiger dan de twee eerste tracks en klinkt als een moderne opera. Heel catchy is Under your skin, een popsong met hitpotentie. Sweet Gyul is een zachtmoedige popsong met een Caribische feel waarin Jordan met haar elastische stem switcht tussen popzang en klassieke zang. Ze kan heel veel met haar stem, zingt soms een popballad zoals in I Die of een relaxede chanson als Si l’amour. Meteen het tegenovergestelde is Call it dat gekenmerkt wordt door een pittige catchy groove. Wineme is nog het meest dansbaar, in deze song kun je zowel reggae als soca invloeden horen. In het grappige The Cat klinkt net als in The Bee de door Derrianne Dyet gespeelde steeldrum.. Er is zoveel variatie op Jab Jab dat bij elke luisterbeurt iets nieuws te ontdekken valt.

Tracklisting Jab Jab:

 1. Jumbie
 2. First World Problem
 3. The Bee
 4. Under your skin
 5. Sweet Gyul
 6. Si l’amour
 7. Call It
 8. I Die
 9. Wineme
 10. How Many
 11. The Cat