Donnerwetter – Pavlov Beauty Saloon
Door op 16 juli 2016

Band: Donnerwetter
Album_title: Pavlov Beauty Saloon
Release_date: 05/13/2016
Label: Butler
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3519600
Pavlov Beauty Saloon Donnerwetter
4
4

Het Gelderse Donnerwetter bracht dit voorjaar zijn tweede album uit, Pavlov Beauty Saloon. De muziek is bijna net zo ongrijpbaar als de titel en dat spreekt zeker in het voordeel van deze band die blues, rock, indie, jazz en barokke pop in de songs verwerkt en hier met ruimte voor experiment en gekte een heel aardig album uit heeft gecreëerd. De goeie strot van Rocco Ostermann is hierbij het voornaamste visitekaartje maar de rest van de band zorgt wel voor een eigenzinnig muzikaal landschap waardoor het bandgeluid regelmatig van de alom gebaande paden blijft.

Mother is de krachtige opener, met indringende vocale partijen en pianowerk dat de oren doet spitsen. Een zwaar door de wol geverfde versie van Keane, om maar eens een gekke vergelijking te trekken. Op Mango Juice sluipt de gekte binnen, de dramatische zang van Ostermann doet soms in de verte denken aan The Associates. Het geeft eens te meer aan dat Donnerwetter niet voor één gat te vangen is. It’s Late, met zijn minimale, puntige piano, zijn lekker steelgitaar en de gebronsde zang houdt het niveau en de aandacht gemakkelijk vast.

Ostermanns zang op het lekker voortmarcherende Oh, You Little Troublemaker is bij vlagen intens. Hij roept daarmee Mark Ritsema van Spasmodique even in herinnering, al was die band nog wel een paar slagen heftiger dan Donnerwetter. Het uitnodigend getitelde Blissful Dawn is vervolgens weer een mooie, rustige, licht psychedelische indiepopsong met bijzonder fijn gitaarwerk. Andere kleuren, andere sferen.

Donnerwetter trok al wat aandacht met de geinige en pakkende akoestische single Trumpoline, een song die – inderdaad – Donald Trump aan de kaak stelt. De onderhuidse spanning van The Fight Was Fixed barst na vier minuten fijn los en in de hieropvolgende songs geeft Donnerwetter ruimte aan gekte en jachtigheid. Zo behoudt het album aardig momentum. Het wat melig getitelde While The Moon Shines Through My Beer ademt het diepe zuiden en is een mooi en broeierig slotstuk van deze opvallende plaat.

Donnerwetter trok in 2015 de aandacht met de ludieke (en geslaagde) recordpoging om in 24 uur 11 concerten te geven. Dat was een leuke actie maar als je Pavlov Beauty Saloon hoort bekruipt je het gevoel dat deze band dat soort stunts eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Gewoon doorgaan met dit soort eigenwijze albums maken, geen concessies doen, blues- en rockcliché’s vermijden en dan kan Donnerwetter nog jaren mee.

Tracklisting Pavlov Beauty Saloon:

  1. Mother
  2. Mango Juice
  3. It’s Late
  4. Oh, You Little Troublemaker
  5. Blissful Dawn
  6. Trumpoline
  7. The Fight Was Fixed
  8. Humorphine
  9. Peek-A-Boo
  10. While The Moon Shines Through My Beer

Written in Music Nieuwsbrief