Doldrums – Lesser Evil
Door op 27 februari 2013

Band: Doldrums
Album_title: Lesser Evil
Genre: Electronic, dance, minimal, dubstep, experimental, ambient
Release_date: 02/26/2013
Label: Souterrain Transmissions
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3165225
Lesser Evil Doldrums
3
3

Gamebliepjespartytechnometeenzomerstintje. Zo zou je Lesser Evil, de nieuwe plaat van Doldrums kunnen samenvatten. Wie of wat is Doldrums? Doldrums is het muzikale project van Canadese muzikant en videoartiest Airick Woodhead. Alleen die naam was al een mooie artiestennaam geweest, maar hij koos voor Doldrums. Vermoedelijk vanwege de dolle drums in zijn muziek. Naar eigen zeggen maakt Woodhead intense muziek om de hele nacht peinzend bij wakker te blijven.

Al eerder kwamen diverse EP’s uit, waaronder Empire Sound, in 2011. Lesser Evil is de eerste langspeler van Doldrums. De plaat opent met het toepasselijk getitelde Intro, waarin flarden stem als echo’s in een woestijn binnendringen. Dan ‘loopt de boel vast’ en start Anomaly, een new wave achtige track met Enya-geneuri en technobeats. Synthesizers en tamelijk vlakke coupletten vullen die Enya-refreinen op. Maar dan komt She Is The Wave: een nummer dat van M.I.A. had kunnen zijn. Nerveuze beat (we horen geflits en getjilp en zelfs dupstep!) en inclusief vrouwelijke (?) zang. Op zich prima partytrack, maar valt op Lesser Evil beetje buiten de boot.

Kant A wordt verder nog aangevuld met de meer dan prima tracks Sunrise (soortgelijke intro als in Intro, daarna heerlijk minimal en dreampop-like), Egypt (perfecte alternatieve monotone clubmuziek compleet met kermis- en speelkastgeluiden – schrap wil.i.am featuring Britney Spears en zet Egypt op) en Holographic Sand Castles (je ziet ze inderdaad, die holografische zandkastelen). Niet alleen de muziek, ook de titels zijn zomers.

Op kant B slaat Woodhead een iets andere richting in. De spacy echoënde stemmen zijn er nog steeds, maar de tracks zijn donkerder, mysterieuzer. Titeltrack Lesser Evil is rauw en spannend en heeft een meerdere lagen die perfect met elkaar zijn versmolten. Ergens zijn er ook verwijzingen naar dreampopbands als Braids en Blue Hawaii hoorbaar. Golden Calf idem. In de laatste twee tracks wordt er (bewust?) tempo uit de muziek gehaald. Inderdaad muziek voor eindeloos piekeren en vooral niet slapen.

Lesser Evil is het beluisteren waard als je een paar nachten werk voor de boeg hebt, niet kunt slapen of gewoon graag meedeint op oneindige bliep- en echomuziek.

Tracklisting Lesser Evil:

 1. Intro
 2. Anomaly
 3. She Is The Wave
 4. Sunrise
 5. Egypt
 6. Holographic Sand Castles
 7. Singularity Acid Face
 8. Lesser Evil
 9. Golden Calf
 10. Lost In Everyone
 11. Painted Black