Dirk Blanchart – Stripped: Live Solo Recordings Vol.1
Door op 28 maart 2017

Artiest: Dirk Blanchart
Album_title: Stripped: Live Solo Recordings Vol.1
Genre: Alternative
Release_date: 01/20/2017
Label: Sonofab Recordings
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Stripped: Live Solo Recordings Vol.1 Dirk Blanchart
3.5
3.5

Dirk Blanchart gaat tegenwoordig volledig solo de hort op. Recent bracht hij Stripped: Live Solo Recordings Vol. 1 uit waarin hij in een vijftien songs tellende liveset door zijn carrière gaat en daarbij een handvol muzikale inspiraties (Zjef Vanuytsel, Depeche Mode,..) uit de kast haalt.

Zoals de titel al aangeeft is deze release de eerste in een reeks, al is voorlopig niet echt duidelijk of en zo ja wanneer er een opvolger zit aan te komen. Deze release is de voorafname van een nieuw album, al laat Blanchart weten dat hij eerst met dit materiaal op tournee gaat.

Eigenlijk is het wat gek dat een muzikant als Blanchart niet meer op radio en televisie te zien en horen is. De relatief beperkte naamsbekendheid zal allicht een rol spelen, al heeft hij natuurlijk een hele geschiedenis als muzikant achter zich : bij Once More en als drijvende kracht bij Luna Twist uiteraard, maar hij treedt vaak als producent op (o.a. bij Elisa Waut, Kloot Per W,..). Bovendien tekent hij steevast present bij belpopreleases zoals 100 op 1 of Eigen Kweek. Wie een zicht wil op zijn werk tussen de eighties en de nineties is er Beats & Ballades (1980 – 2005), een erg aardige compilatie.

Op dit door Blanchart zelf geschreven en geproduceerde Stripped, live opgenomen voor een select publiek, is hij te horen als een one man band. De nieuwe release verschijnt dik tien jaar na Pretty Dark Album (2006) waaruit hij twee songs plukt (het nu folky klinkend Pre Millenium Friend en bonus track Love Is For Losers). Zo kunnen we dit album beschrijven als een manier om op een eigenzinnige en creatieve manier terug aan de slag gaan met de eigen back catalogue, live én solo maar wél voor een publiek.

Het leven, de liefde wordt bezongen in de bluesy opener L’Amour ça va. Daarmee lijkt Blanchart aan te geven dat het gegeven de omstandigheden best goed met hem gaat. Het gitaarspel is basaal maar catchy, en bevat wat funky insteekjes. En daarbovenop is er die uit duizenden herkenbare, soms zwaar doorrookte stem van Blanchart.

Eenvoud siert. Vandaar ook dat dit Stripped volledig tot de essentie gaat. Een akoestische gitaar, een stem, een verhaal dat soms aangesterkt wordt met footstomp. Natuurlijk staan er zijn meest bekende songs erop zoals Building An Empire, al trekken de herwerkingen van Zotte Morgen (Zjef Vanuytsel) – een overblijfsel uit Blanchart’s jeugd – en een straf Personal Jesus (Depeche Mode) de aandacht.

De transformatie naar de naakte eenvoud is enorm. Vooral de combinatie tussen blues en zijn rauwe, doorrookte stem werkt, zoals onder meer tijdens Vertigo Blues. Ook het door een elektrische gitaar versterkt Devil In Town overtuigt, al valt vooral ook de soms kurkdroge humor op die Blanchart hanteert. Zo bijvoorbeeld wordt het mooie Fool Yourself Forever doodleuk aangekondigd als een nummertje uit zijn allereerste soloplaat (”en dat is intussen al even geleden”).

Ook aardig is dat dIRK (met kleine d) Blanchart enkele oudere liveopnames gebruikte, waaronder Love Is For Losers dat uitmondt in een stukje Hotellounge (dEUS). Verrassend. En dat vat ook dit Stripped: Vol.1 goed samen. We zijn alvast erg benieuwd naar het vervolg.

Tracklisting Stripped Live Solo Recordings Vol. 1:

 1. Intro
 2. L’Amour Ca Va
 3. Pre Millenium Friend
 4. Vertigo Blues
 5. Zotte Morgen
 6. Devil In Town
 7. Fool Yourself Forever
 8. Letter To Alex
 9. Building An Empire
 10. Loftrompet
 11. Personal Jesus
 12. Wish

Bonus:

 • Love Is For Losers
 • Heart Beats Faster
 • Oh Oh Oh