Dieter Von Deurne & The Politics – Dieter Von Deurne & The Politics
Door op 23 augustus 2017

Band: Dieter Von Deurne & The Politics
Album_title: Dieter Von Deurne & The Politics
Genre: Alternative
Release_date: 08/25/2017
Label: Morr Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3698193
Dieter Von Deurne & The Politics Dieter Von Deurne & The Politics
4
4

Dieter Von Deurne & The Politics is de naam. De groep is een doorstart van de Antwerpse muzikant Dieter Sermeus (Orange Black, The Go Find). Op het menu : songs die geuren naar zomer, naar barbecues en frisse pintjes.

Welja, een wat lullige groepsnaam. Klopt, maar who the fuck cares als de songs er zeker mogen wezen? De invloeden liggen er wel aardig bovenop: van all time heroes Pavement, Jonathan Richman en zijn Modern Lovers tot de gitaarescapades van Wipers. In dat landschap kan je de sound van de groep situeren.

Aan de basis liggen goed gestructureerde songs, voorzien van kop, midden en staart. Ook al wikkelen Dieter Sermeus & co (o.a Nico Jacobs, Steven Holsbeeks, Hans Gruyaert en Jules Lemmens) er soms een prikkeldraadgitaren sound errond, zoals onder meer blijkt uit het radiovriendelijke Nuclear Love. Die legt de lat meteen erg hoog. Het is maar een van de vele weerbarstige poprocksongs op dit van popsentiment en zomerse melancholie vergeven album.

In zekere zin hoor je echo’s van zijn vroegere bands ; zo wordt het gitaargeweld van Orange Black briljant gekoppeld aan de popgevoeligheid van The Go Find. In die zin is er ook continuiteit : zo is er het duidelijk naar de pophooks van The Go Find neigende single I’m On Trial, inclusief oh oh oooh koortjes.

Met Heart Shaped Stone, alweer een frisse brok pop- en rockromantiek. Een memorabele song die net als het korte The Law Of Misunderstanding voorzien is van een al even memorabele melodie. Kortom: Dieter von Deurne is back in business. En hoe!

Op dit debuut levert hij een heerlijke reeks goed in het oor zittende songs op waarmee het geen probleem zou moeten vormen om concertzalen en festivals in lichterlaaie te zetten. Neem nu een song als Channel. Die klinkt zo innemend en prikkelend tezelfdertijd en slaagt erin om op Sonic Youtheske wijze volledig open te bloeien.

Als contrapunt is er de breekbaarheid van een song als Reckless Kids, al schuift de groep halfweg over in Pavement modus, waarbij op een verrassing meer of minder niet echt gekeken wordt. Ook het wat sobere, minimale Jupiter’s Moon klinkt fragiel en intiem, wat onder meer tot uiting komt in de vocalen.

Die twee songs vormen een brugje naar meer potente rocksongs als I Guess You Needed More, dat zijn voordeel doet met orgels en synths. Een song die wat in het vaarwater van The War On Drugs (en dus indirect: Springsteen en Waterboys) besloten ligt. Het wat knullig rammelende Knausgard levert dan weer het bewijs dat de heren van Dieter Von Deurne niet alleen beslagen zijn in de entertainmentindustrie, maar ter variatie ook al eens een boek ter hand nemen.

Meer prikkelend gitaargeweld is er in de vorm van het korte, maar retestrakke Too Much. Een throwaway rocker die een van de hoogvliegers van dit heerlijk debuut is. De groep is niet vies om de handen uit de mouwen te steken (het in fuzz en feedback wentelende Love Trouble. een double entendu), om er met het alweer naar The Go Find lonkende You finaal een punt achter te zetten.

Samengevat: heerlijk zomers plaatje dat de ambacht en het vakmanschap van Dieter Von Deurne en zijn Politics goed in de verf zet. Muziekfans en bookers zijn hiermee gewaarschuwd.

Tracklisting Dieter Von Deurne & The Politics:

 1. Nuclear Love
 2. Heart-Shaped Stone
 3. I’m On Trial
 4. The Law Of Misunderstanding
 5. Channel
 6. Reckless Kids
 7. Jupiter’s Moon
 8. I Guess I Needed You More
 9. Knausgärd
 10. Too Much
 11. Love Trouble
 12. You