Devotchka – A Mad & Faithful Telling
Door op 13 maart 2008

Band: Devotchka
Album_title: A Mad & Faithful Telling
Genre: Alternative
Release_date: 03/13/2008
Label: Anti
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2438469
A Mad & Faithful Telling Devotchka
4
4

Het uit Denver afkomstige Devotchka brak vorig jaar volledig door. Doordat een flink aantal songs gebruikt werd in de grote filmhuishit Little Miss Sunshine bereikte de band ineens een groot publiek. En het net daarvoor uitgebrachte album How It Ends belande daarna al snel in de albumlijsten.

De band reisde vervolgens de wereld rond en trok daar een steeds enthousiaster en groter publiek. En waar de band voorheen rustig in de woonkamer van zanger/gitarist Nick Urata kon werken aan nieuwe songs moest nu het merendeel on the road worden geschreven. Het heeft de band geen problemen gekost. Door het succes wat hun plots ten deel viel na jarenlang ploeteren is er een ware inspiratiegolf over Urata, de belangrijkste songschrijver van de band, neergekomen en hij komt op het nieuwe album A Mad & Faithful Telling met een flink aantal zeer sterke songs aanzetten.

De muziek van de band blijft een bizar mengsel van pop, rock, gypsy, balkan, mariachi, folk, punk en wat al niet meer. En het blijft knap dat de band in haar songs een optimale feeststemming weet op te roepen maar net zo hard ontroerd. De uit de tenen zang van Urata, die soms sterk aan David Byrne doet denken, is daar zonder twijfel debet aan. Ook klinkt de band alsof er soms een heel orkest aan het spelen is terwijl ze maar uit 4 muzikanten bestaan. En waar je van Devotchka zou verwachten dat ze na het gevonden succes op safe zouden gaan spelen heeft juist het omgekeerde plaats gevonden.

De band heeft in haar songs alleen maar meer diepte gezocht en gevonden. A Mad & Faithful Telling is daarmee een zeer geslaagd album geworden van een van de meest opvallende bands van dit moment.

Tracklisting A Mad & Faithful Telling:

  1. Basso Profundo
  2. Along The Way
  3. The Clockwise Witness
  4. Head Honcho
  5. Comrade Z
  6. Transliterator
  7. Blessing in Disguise
  8. Undone
  9. Strizzalo
  10. New World