dEUS verrast met nieuw album
Door op 01 juni 2012

Als donderslag bij heldere hemel is vandaag het nieuwe dEUS-album Following Sea verschenen. Hoewel, donderslag… Er hing natuurlijk wel iets in de lucht.

“We zijn van plan twee EP’s uit te brengen in de loop van het volgende jaar. Het materiaal verschilt nogal van elkaar, dus past niet goed samen op één EP. Zodoende krijgt een van de twee een heel poppy geluid, de andere wordt gedreven door grooves. Daarnaast is er nog heel veel bruikbaar materiaal dat niet is afgemaakt. Ongetwijfeld zal iemand van ons daar mee aan de haal gaan, zo goed is het. Al zijn we allemaal eigenlijk niet zo heel erg van het hergebruiken van oude ideeën. Er komen steeds weer nieuwe ideeën bij namelijk. Soms hoor ik wel eens iets wat jaren eerder is opgenomen en dan denk ik ‘daar zou ik eens iets mee moeten doen’. Meestal blijft het daar dan weer bij…”, aldus dEUS-gitarist Mauro Pawlowski in september vorig jaar op WrittenInMusic.com. Die twee EP’s en het andere ongebruikte materiaal zijn nu een volwaardig album geworden.

“We hadden nummers die we echt niet wilden verliezen, nummers die we niet vier jaar op de plank mochten laten liggen, dus we besloten te breken met onze gewone manier van werken, de nummers snel af te werken en uit te brengen. Het is 2012 for fuck’s sake, het idee om maanden te wachten met releasen leek zo ouderwets”, aldus frontman Tom Barman over Following Sea, een album dat daadwerkelijk, zoals Mauro ook al voorspelde, werd opgenomen, geproduceerd en gemixt in plotse uitbarstingen van creativiteit die volgden meteen na het inblikken van dEUS’ vorige album Keep You Close. Ook bij de opnames van Following Sea zat Adam Noble producerend achter de knoppen.

Na de intense, donkere biecht die Keep You Close was, is Following Sea volgens de band een veel kleurrijker en zonniger album geworden, dat gedeeltelijk is voortgekomen “uit schaamte dat er voor Keep You Close, na twee jaar werken, slechts negen tracks afgeleverd werden”. Following Sea laat een band zien die uit haar ‘comfort zone’ stapt. Niet alleen qua timing van release (vandaag uit op diverse digitale kanalen, volgende week op cd en LP in de winkels) maar ook qua taalgebruik. Op albumopener (en tevens eerste videoclip) Quatre Mains wagen ze zich zelfs aan een nummer in het Frans. Maar ook stylistisch durft de band andere paden te bewandelen. Nooit tevoren klonk dEUS zo zomers en teder als in Nothings, The Soft Fall of Crazy About You.

Hier de clip bij albumopener Quatre Mains: