Death Cab For Cutie – Thank You For Today
Door op 10 september 2018

Band: Death Cab For Cutie
Album_title: Thank You For Today
Genre: Alternative
Release_date: 08/16/2018
Label: Atlantic
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3809739
Thank You For Today Death Cab For Cutie
3
3

Met een tussenperiode van 3 jaar verschijnt Thank You For Today, het alweer negende album van Death Cab For Cutie.

Met het vertrek van gitarist Chris Walla verdween toch wel flink wat magie uit Death Cab For Cutie. Met Thank You For Today brengen ze nu het tweeede album na zijn vertrek uit. De tandem Ben Gibbert (zang, gitaar) en Walla (zang, gitaar) bracht, vooral in hun eerste jaren, het beste in elkaar boven, hielden elkaar scherp in het uitwerken van sterke songideeën.

Dat de magie uit hun samenwerking voor een groot stuk was verdwenen bewees Codes and Keys (2011) , het laatste DCFC album samen. Het was na fantastische albums als Transatlanticism (2003), Plans (2005) en Narrow Stairs (2008) een wat bleke aangelegenheid, hoe graag we ook wilden dat het anders was.

Gibbert heeft met het vertrek van Walla en het aantrekken van producer Costey voor een meer op toetsen en synths gebaseerd geluid gekozen en de gitaren zijn naar de achtergrond gedreven. Rich Costey weet hoe je een popalbum moet laten klinken maar de verandering in sound die hij met Death Cab For Cutie in gedachten heeft, matchet maar matig met waar de band ooit voor stond. Zijn productie haalt de scherpe kanten van het bandgeluid en is op het cleane af.

Fijne songs schrijven kan Gibbert natuurlijk nog steeds maar niet meer zulke weergaloze als voorheen. Sommige songs dralen maar wat. Luister naar tracks als I Dreamt We Spoke Again, You Moved Away, Near/Far en vooral When We Drive en je snapt wat ik bedoel. Gelukkig staan daar dan wel weer puike songs als Summer Years en Autumn Love tegenover waar de gitaren wel optimaal in te horen zijn. Opvallend hoe die nummers dan ineens wel weer prikkelen.

Laten we hopen dat Thank You For Today een overgangsalbum is en Costey de overgangsproducer. En laten we hopen dat Gibbert de komende jaren zijn briljante songschrijfkwaliteiten weer terug vindt. Dat hij veel beter kan dan deze MOR-kant met zijn band op te gaan moet hij toch zelf ook wel weten. Toch ook vreemd…na een scheiding met zo’n ingehouden plaat komen.

Tracklisting Thank You For Today:

  1. I Dreamt We Spoke Again
  2. Summer Years
  3. Gold Rush
  4. Your Hurricane
  5. When We Drive
  6. Autumn Love
  7. Northern Lights
  8. You Moved Away
  9. Near/Far
  10. 60 & Punk